В Украйна беше нападнат първият помощник и приятел на президента

В Украйна беше нападнат първият помощник и приятел на президента ...

Опит за покушение: Обстреляха колата на помощник на украинския президент


В Украйна беше нападнат първият помощник и приятел на президента Володимир Зеленски. Колата, в която е пътувал Сергей Шефир, е обстреляна от засада с автоматично оръжие. Той е невредим, но шофьорът е ранен.

Полицията разследва опит за предумишлено убийство. Зеленски видя в това "поздрав" към самия него и обеща силен отговор.

Сергей Шефир е нападнат от засада близо до Киев, докато е отивал на работа. Над 10 куршума от автоматично оръжие са улучили автомобила, с който е пътувал. Ранен е само шофьорът.

Съобщава се, че Шефир, който е бил без охрана, е изпаднал в шок и е отведен на безопасно място. По-късно, на пресконференция заедно с вътрешния министър Денис Монастирски, той каза, че прицелът на атаката стои по-високо.

"Всичко, което мога да кажа е, че според мен покушението беше извършено с цел сплашване на висшия ешелон на властта", заяви Сергей Шефир, първи помощник на президента на Украйна.

Украинската полиция работи по различни версии за покушението и набляга на политическата, а именно опит за дестабилизиране на страната. Близки до президента споменават организираната престъпност и олигархията. Кремъл опроверга категорично версията за руска следа. Володимир Зеленски направи обръщение от Ню Йорк, където участва в сесията на Общото събрание на ООН.

"Кой стои зад това? Ще кажа откровено, че не знам. Засега. Какви са тези сили? Може да са вътрешни или външни. Но не ги смятам за сили. Защото да ме поздравяват с изстрели от гората по колата на мой приятел, това е слабост. Но отговорът ще бъде силен", допълни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Сергей Шефир е близък приятел на президента. Той е бил негов бизнес партньор и продуцент на сериала "Слуга на народа", с който изгря политическата звезда на Володимир Зеленски. Ройтерс припомня, че той дойде на власт с обещания за борба с корупцията и справяне с олигарсите.

Източник: bnt.bg