В Украинския кризисен център в Добрич вече пристигат бежанци, които

...
В Украинския кризисен център в Добрич вече пристигат бежанци, които
Коментари Харесай

В Украинския кризисен център в Добрич вече пристигат бежанци

В Украинския спешен център в Добрич към този момент идват бежанци , които желаят филантропичен статут за краткотрайна протекция.

Бесарабската българка Виктория Лукиян от Одеса описа, че е кандидатствала пред миграционните служби и чака да получи документите си на 27 март.

Жената изяснява на другите бежанци в центъра какви стъпки да следват, с цел да получат достъп до здравни грижи и обучение за децата си. " Търся си работа и по-нататък може да аплайвам и за българско поданство. Тук няма война и детето ми е в сигурност ", прибавя майката на осемгодишната Армине, която ще бъде записана в учебно заведение.

Виктория е била санитарка в коронавирус поделение в болница в Одеса и в ръката си държи лист на работни места в Добрич, на които може да бъде наета - в месарски, сладкарски завод, в заведение. Заедно с щерка си е приютена от съветско семейство учители, преселило се преди години в добруджанското село Дъбовик.

" Тръгнахме на тичешком, горе-долу единствено с документи, съвсем нищо не взехме ", разяснява Виктория и отхвърля да бъде снимана, тъй като е обута в летни маратонки. В спешния център не престават да идват бегълци от Одеска област, от регионите на Измаил, Николаев, Болград, Харков, Запороже. Вече и от Киев, заяви на Българска телеграфна агенция Олена Димитрова, украинка, която от десетилетия живее в Добрич и първа пое самодейността за отваряне на спешния център.

По думите й стотици украинци са настанени в хотели в Балчик, Кранево, Каварна, в общински и частни жилища и в студентско общежитие в Добрич. Списъкът с търсени хранителни артикули и облекла към този момент е свален от вратата на спешния център, тъй като в склада може да се откри съвсем всичко.

При нас става все по-оживено, хората идват с въпроси или просто с цел да поддържат връзка и незабавно стартират да оказват помощ на новопристигналите бежанци, прибавя Олена Димитрова. Идвам тук по зова на душата, признава друга Олена - по фамилия Сафонова, омъжена за таврийски българин.

Сафонова е от предходната пролет в Добрич, 14-годишното ѝ момче към този момент учи в професионална гимназия по електротехника, а самата тя - работила като инженер в огромен цех в Украйна, се надява да продълж и професионалния си път. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР