В украинските територии, които Русия окупира, е прекратено изучаването на

...
В украинските територии, които Русия окупира, е прекратено изучаването на
Коментари Харесай

Русия свали българските портрети и език в окупираните украински територии

В украинските територии, които Русия окупира, е прекъснато проучването на български език, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков по време на чуването му в отрасловата парламентарна комисия.

Милков заяви, че в неокупираните украински територии неделните учебни заведения не престават да действат и се учи български. Той бе безапелационен, че не Украйна, а Русия е прекратила проучването на езика.

Председателката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова заяви, че образованието по български в учебните заведения и неделните учебни заведения е прекъснато от началото на окупацията. В селищата, в които има функциониращи учебни заведения, се работи по съветската образователна стратегия.

Манджукова съобщи още, че български знаци, включително и портрети на исторически персони, са отстранени от учебните заведения в окупираните територии. В други неделни учебни заведения не се преподава, защото учителите са напуснали страната.

Относно ефикасната стачка на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Милков съобщи, че е признато разпореждане на Министерски съвет, с което се позволява остатъкът от бюджета на ведомството да бъде употребен за заплати. По думите му това е единственото допустимо. Той съобщи че нарастването на заплатите в министерството ще е от 9 до 60%, като най-високото нарастване ще получат най-нископлатените, а най-ниската заплата ще е към 1800 лева Милков добави, че протестиращите два пъти са изпращали писмо до него с искане да прекратят стачката, което се случва със съглашение, в което да се поемат задължения. Министърът съобщи, че няма по какъв начин да приключи стачка, която по документи не е почнала.

По време на чуването на министъра в комисия стана ясно, че Министерство на външните работи е изготвило лист на всички украински младежи, които са признати в български висши учебни заведения и които са студенти, само че поради войната не могат да изоставен Украйна. Според Райна Манджукова решение на този проблем може да се търси единствено по политически път. Кристиан Вигенин предложи парламентарната комисия по външна политика или ръководителят на Народно събрание Вежди Рашидов да изпрати писмо до Радата, в което да е прикачен и лист на студентите, на които следва да им бъде разрешено да изоставен страната.

Министърът съобщи, че на този миг не се разисква делене на България от Румъния за Шенген, само че рискът остава. По думите му Марк Рюте през вчерашния ден е удостоверил, че до края на 2023 година България може да се причисли към зоната за безвизово пътешестване. Президентът Радев е сложил целева дата до октомври следващата година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР