В уикенда на местните избори за девети път в Пловдив

...
В уикенда на местните избори за девети път в Пловдив
Коментари Харесай

Един носител на „Грами“ и общо 24 номинации за музикантите от деветия Plovdiv Jazz Fest

В уикенда на локалните избори за девети път в Пловдив ще се организира едно от най-значимите джаз събития в страната - Plovdiv Jazz Fest.

И тази година фестивалът ще е част от международните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката, измежду които пианистът и „ Грами " притежател - Джоуи Калдерацо, дружно с 11 пъти номинирания за „ Грами " саксофонист Мигел Зенон, тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителният дует на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров - Das Weltschmerz Duett. Всъщност общия брой на номинациите за влиятелната музикална премия е 24 за всички музиканти в деветото издание на Plovdiv Jazz Fest.

От 27 до 29 октомври от 20:00 ч. в Дом на културата „ Борис Христов " във всяка фестивална вечер от главната стратегия ни чакат по два концерта. Билетът включва и двата концерта, а в мрежата на Eventim към момента са в продажба дребен брой фестивални билети (Grand Pass) и за шестте концерта.

Програмата на деветия Plovdiv Jazz Fest слага акцент върху инструменталния джаз, камерните концерти и китарата в джаза. Заедно с тях обаче фестивалът има и интензивна съпътстваща стратегия от разнообразни събития.

Всъщност Plovdiv Jazz Fest ще стартира ден преди началото на главната му стратегия. На 26 октомври от 19:30 ч. в Радио Пловдив ще бъде концертът на триото на българския джаз пианист, който живее и работи в Нидерландия - Димитър Бодуров. Той остава удивен от фолклора на родната си страна, по тази причина и творчеството на групата е мощно повлияно от националната музика и класическата комбинация, само че въпреки всичко триото звучи безпогрешно модерно. На сцената на Радио Пловдив Димитър Бодуров ще бъде дружно с Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани). Бодуров трио има издадени шест албума и си сътрудничи с музиканти като Теодосий Спасов, норвежкия саксофонист Трюгве Сейм и израелския тромпетист Итамар Борохов. Като композитор Бодуров е писал най-вече камерни произведения, както и музика за театрални и танцови представления. Димитър Бодуров е съосновател и артистичен шеф на РАДАР фестивал, Варна.

27 октомври е първият ден от главната стратегия на фестивала, само че малко преди двата концерта, в бар „ Контрабас " от 19:00 ч. ще бъде открита изложбата " Jazz Portraits " на фотографа Константин Зайков, която включва селекция от портрети на джаз музиканти, снимани по време на фестивали, концерти и на клубните подиуми.

Официалната откриваща вечер на фестивала ще стартира с награждаването за повсеместен принос в джаза на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо Das Weltschmerz Duett, дружно с пианиста Милен Кукошаров. Дуетът е основан при започване на 2016 година с желанието на двамата актьори да опознаят нови музикални територии, импровизирайки върху тематики отвън общоприетия джазов репертоар. Заедно с творби на Рахманинов и Сати, публиката ще чуе и няколко техни авторски композиции. Концертът ще бъде със специфичното присъединяване на Мартин Ташев.

Вечерта ще продължи с още едно дуо. За първи път в България идва Джулиан Лаж - един от най-характерните и значими китаристи на актуалната сцена, който Ню Йоркър назовава „ китарист от най-висока класа в импровизационната музика ". Започвайки да свири на 5-годишни възраст, американският китарист и композитор прекарва десетилетие, изследвайки многообразните корени на американската музикална история. Неслучайно Лаж е фамозен със своята безупречна техника и импровизационна независимост. Той ще бъде на сцената дружно с перуанския контрабасист Хорхе Родер.

По традиция, всяка вечер след концертите на огромна сцена, фестивалът се придвижва на сцената на Bee Bop Café със страхотни джемсешъни. На 27 октомври от 23:00 ч. преди джемсешънът обаче ни чака още един концерт - на триото на китариста Николай Карагеоргиев с авторската музика на Александър Леков и тълкования на джаз класики.

Основната стратегия на идната вечер - 28 октомври е напълно отдадена на китаристите. Първият концерт от нея ще бъде на едно от водещите имена в актуалната европейска джаз сцена - Волфганг Мутшпил. Артист на ECM Records, Мутшпил е считан за един най-влиятелните китаристи от своето потомство. Последните му планове включват колаборация с музиканти като Браян Блейд, Брад Мелдау, Лари Гренадиър, Амброуз Акинмусир и Крис Чийк. Волфганг Мутшпил има внушителна креативна биография, само че работата му включва и дейна преподавателска активност.

Вечерта ще приключи с квартета на още един непредвиден и виртуозен китарист - Шико Пинейро. Още на 14 години бразилският музикант към този момент работи интензивно. Шико Пинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „ Китара " на списание Downbeat, дружно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс и е номиниран за „ Грами " през 2021 година за „ Най-добър латино джаз албум ". Участва в планове на Пласидо Доминго, Брад Мелдау, Кърт Елинг, Дейв Грусин, Данило Перес, Боб Минцър, Хърби Хенкок, Браян Блейд и доста други.

Вторият ден на Plovdiv Jazz Fest (28 октомври) обаче ще стартира в 16:00 ч. в Bee Bop Cafe с изключителната среща с двама музиканти, които имат забележителна роля в развиването и историята на българския джаз - Пъшо Конов и Петър Джурков. Те са първите членове на „ Бели, зелени и червени ", а мотив за диалога е 75-годишният празник на музикантите. Събитието ще бъде с присъединяване на Веселин Койчев.

Два часа по-късно, в 18:00 ч. още веднъж в Bee Bop Cafe, ще настъпи и времето за най-младите в джаза, което фестивалът отделя във всяко издание. Тази година то ще бъде маркирано с концерт на децата от " Art Voice Center " с началник Руми Иванова и с присъединяване на Иван Гърбачев (пиано).

Последният ден от фестивала - 29 октомври ще стартира от клуб „ Фарго " в 16:00 ч., където ни чака една същински любопитна лекция на кино и театралния критик Елица Матеева, наречена „ С джаза в българското кино ".

Програмата продължава в Bee Bop Cafe от 18:00 ч. със среща с кипърския публицист Андонис Георгиу и премиера на книгата му „ Дъхът на ближните " на издателство ICU.

Основната стратегия на фестивала приключва с концерти на двама пианисти: Франческа Тандои и Джоуи Калдерацо.

Младата италианска пианистка и певица Франческа Тандои е измежду тези джаз музиканти, които музикалната рецензията ни предлага да следим съществено. В момента тя получава все по-голямо интернационално самопризнание и името ѝ постоянно се среща в стратегиите на влиятелни джаз фестивали и клубове. Задължително за програмата на Plovdiv Jazz Fest е да гостуват и музиканти от най-новото джаз потомство, чиято сила и музика демонстрира новите трендове в джаза и Франческа Тандои и нейния квартет ще оправдаят това очакване.

От най-младите към едно от най-утвърдените имена - Plovdiv Jazz Fest ще приключи с концерт на световноизвестния американски пианист Джоуи Калдерацо и неговото трио. Заедно с тях на сцената ще бъде и един от най-интересните саксофонисти и композитори в света на джаза Мигел Зенон, разгласен за джаз композитор на годината от Асоциацията на джаз публицистите в Съединени американски щати. Калдерацо има 15 албума и през сериозната си кариера свири с музиканти като Майкъл Брекър, Бранфорд Марсалис, Джак Де Жонет, Дейв Холанд. През 90-те той си печели славата на смел и определящ новото джаз потомство пианист. С опит и задълбочено знание Калдерацо изследва границите на импровизацията, класическия джаз, постбопа. Концертът на Джоуи Калдерацо ще е заключителното събитие в деветото издание на Plovdiv Jazz Fest.

Билетите за всички концерти могат да бъдат открити в мрежата на Eventim.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР