В училищата ще трябва по-стриктно да се спазват мерките, обявени

...
В училищата ще трябва по-стриктно да се спазват мерките, обявени
Коментари Харесай

Затягане: Големите ученици задължително с маски


В учебните заведения ще би трябвало по-стриктно да се съблюдават ограниченията, оповестени от МОНи от здравното министерство още при започване на годината. Маските би трябвало да се носят от учениците над 4-ти клас на всички места, в това число и в класните стаи. Същото важи и за учителите, които влизат в горен курс. Това стана ясно на брифинг на здравните управляващи, обвързван с четвъртата коронавирус вълна. Очаква се нова заповед на здравния министър, която да направи тези рекомендации наложителни.

Все повече райони към този момент навлизат в тъмночервената зона по заболеваемост с COVID-19 и е несъмнено, че сме в разгара на четвъртата вълна, разяснява основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

" Ако гледаме какво се случва при съседите, можем да чакаме и доста по-високи равнища, които се надявам да не достигнем, само че има растеж на болесттите в Централна и Източна Европа, като към този момент най-засегнати сме ние, сърбите, Северна Гърция, Румъния, Унгария. Явно Централна и Източна Европа сме в пика на болестта. Очакваме с неспокойствие най-високите стойности, с цел да стартираме поетапно нормализиране и понижаване. Въпросът е през това време хората, които се срещнат със болестта, да имат достъп до медицински грижи, да могат обикновено да влизат в болница и да се лекуват ", добави той.

Сега е значимо да се съблюдават ограниченията, сподели Кунчев и доави, че там, където равнищата на заболеваемост стигнат 500 на 100 000, ще се вкарат спомагателни ограничавания. Ако половината от областите минат в тъмночервена, по-строги ограничения ще влязат в действие на национално равнище, посочи той.

По мотив ограниченията в учебно заведение, Кунчев беше безапелационен, че ще предложи някои от тях да се съблюдават по-строго, в това число и в районите, които не са достигнали 500 на 100 000 инфектирани: " Време е напътствията на МОН за учебните заведения да станат наложителни, в това число и носенето на маски на децата над началния курс, на всички учители от самото начало, да спрем събирането на деца посредством разбъркване на паралелките. Когато си непрестанно в клас с едни 20 или 30 деца, ти можеш да отидеш на друго място със същите деца, само че от самото начало те да са в учебно заведение с маски и по-късно на един курс по танци или нещо друго ги съберем от няколко учебни заведения, се губи резултатът от ограниченията ", бе тезата на Кунчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР