В училищата днес се върнаха учениците от първи до четвърти

...
В училищата днес се върнаха учениците от първи до четвърти
Коментари Харесай

Отново в клас: 450 000 ученици се върнаха присъствено в класните стаи

В учебните заведения през днешния ден се върнаха учениците от първи до четвърти клас, както и част от огромните - 7-и,8-и и 10-и клас. Общо 450 000 възпитаници сега са на учебно заведение, заключи просветният министър Красимир Вълчев и изрази вяра идната образователна година да е присъствена. С наближаването на изпитите обаче проблемите чукат на вратата.

Приближават датите за изпитите след 4-и,7-и,10-и и 12-и клас. Онлайн образованието обаче сложи редица въпроси. Да има ли въобще изпити след 4-и и 10-и клас, да отпада ли материал от тези след 7-и и 12-и клас.

Десетокласници споделят, че се усещат неподготвени за национално външно оценяване след 10-и клас и желаят то да отпадне. Седмокласниците, в противен случай - споделиха, че се усещат готови, и че съвсем целият материал е предаден. Учителите също считат, че не би трябвало да отпада образователен материал за изпитите след 7-и и 12-и клас.

Днес в учебно заведение след повече от двадесет дни се върнаха децата от началния стадий. При първокласниците всичко наподобява наред.

Преместваме се 10 класа нагоре. Тук обаче оптимизмът е отстъпли място на притестението от Националното външно оцеляване след 10-и клас.

" Според мен би трябвало да отпадне, защото огромна част от времето през образователната година ние сме го прекарали онлайн. Според мен онлайн образованието не е задоволително, с цел да ни приготви за този изпит ", споделя Весела Димитрова, ученичка в 10-и клас в 133-то СУ.

" Миналата година предходният випуск не вършиха матури, а бяха онлайн доста по-малко от нас, би трябвало да се вземе поради ", добави Ивайло Иванов, възпитаник в 10-и клас в 133-то СУ.

Засега обаче просветният министър, макар настояванията на родители и Омбудсмана, споделя, че изпитите след 4-и и 10-и клас няма да отпаднат.

Слизаме три класа надолу. В седми клас има друга алтернатива - да се понижи или не образователното наличие, върху което се държат изпитите.

" Освен шеф съм и преподавател по български език и литература, моето мнение е, че не би трябвало да отпада материал, втора година редуваме онлайн с присъствено, в случай че се отвърли материал, не виждам на какво ще се дължат матурите, материалът в 7-и и 12-и клас би трябвало да бъде непокътнат ", съобщи Даниела Борисова, шеф на 133-то СУ.

И още един проблем - шести клас е ощетен. При първата ротация те не съумяха да довършат присъственото си образование, в този момент ще са в трета група и ще върнат на 17 май. Затова се появи предложение в учебно заведение да се връщат не три, а четири випуска.

" В огромни учебни заведения като нашето допускането на повече випуски би ни затруднило да съблюдаваме всички правила за предотвратяване от COVID-19, добави Даниела Борисова, шеф на 133-то СУ.

" В момента обстановката не разрешава, а и не е рационално всички възпитаници да бъдат върнати в клас. И двете крайни отзиви, че не би трябвало да се върщат и че би трябвало всички да се върнат са рискови, бих споделил - неверни, тъй като още сме в пандемична обстановка, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министър Вълчев сподели още, че с огромна доза възможност идната образователна година ще е присъствена поради имунизирането.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР