В участъка на магистрала Хемус от София до Яна има

...
В участъка на магистрала Хемус от София до Яна има
Коментари Харесай

На "Хемус" от София до Яна е вложен по-малко асфалт, установи проверка

В сектора на автомагистрала " Хемус " от София до Яна има вложен по-малко асфалт от нужното и шлака в земната основа, заяви служебният министър на районното развиване Иван Шишков по Нова телевизия, представен от пресцентъра на ведомството. Той се базира на резултати от инспекция, осъществена през декември 2022 година

При условие за 28 см асфалт, взетите проби са посочили съществуване сред 18 и 21 см, а шлаката в земната основа е в огромно количество. Министърът сподели, че в тази част на автомагистралата градежът е почнал 2011 година, през 2013 година е пуснато придвижването, само че разрешението за прилагане е чак от 2016 година " Т.е. някой е чакал във времето по кое време и по какъв начин да бъде въведен този сектор в употреба ", разяснява Шишков.

Той съобщи, че взаимните инспекции на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие ще продължат.

Очакват се резултатите от инспекцията на автомагистрала " Марица ", а в идната седмица ще бъде инспектирана Северната скоростна дъга. Част от проблемите на автомагистрала " Марица " са поради това, че най-вероятно са спестени материали или са влагани несъответствуващи.

Регионалният министър разказа и идната работа по довършването на автомагистрала " Хемус ". На пети лот ще бъде отстранено противозаконното строителство, осъществено до този миг и ще бъдат утвърдени плановете за лотове - пет и шест, с цел да може да стартира строителството там. Одобрен е подробният организационен проект на 9-ти сектор. " Четвърти лот стои в клопката на противозаконното строителство, защото депутатите не пожелаха да намерят законов механизъм, в който да продължи градежът ", разяснява Шишков.

Той съобщи, че няма да бъде индексирано строителството на лотовете, за които има раздадени задатъци. След като имат 35% задатък, би трябвало да продължат да строят. Казах на компаниите, че откакто са получили 35% задатък, а в договорите им няма условия за индексиране, няма по какъв начин да получат такива пари. Сега Министерство на регионалното развитие, страната и строителният отрасъл са в голям капан и всички страдаме от този капан, уточни министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР