Вижте почти 100-годишната „къща-чудо“, която оцеля след горския пожар в Лахайна и сега се намира върху блок от пепел

...
В участък от Фронт Стрийт в град Лахайна всяка постройка
Коментари Харесай

В участък от Фронт Стрийт в град Лахайна всяка постройка е овъглена и заменена с квадрати от пепел – с изключение на един. Точно покрай стената се намира една къща с червен покрив, зелена веранда и привидно невредимо превозно средство на почти невредима алея.

И сградата съществува от близо век.

Документите на окръг Мауи показват, че къщата на сегашното си местоположение на 271 Front Street е на 81 години и се намира на повече от 11 000 квадратни фута имот на 271 Front Street в града, който някога е бил дългогодишен столица на Хавайското кралство. Но сградата е в общността още по-дълго.

формулярът за номинация за регистъра на историческите места казва, че е построен през 1925 г., отличава се с времето, когато е построен и е „свързан със събития, които са допринесли значително за широките модели“ на историята на Хавай.

Къщата е била дом на счетоводители или счетоводители, „които изиграха важна роля в развитието на Pioneer Mill Co. и Lahaina Ice Co.“, се казва във формуляра, „и доставката им на лед и газирана (сода) ) вода, заедно с електрически услуги и свързани продукти за клиентите на Lahaina през началото и средата на двадесети век." Един от неговите дългогодишни жители, Франк А. Аламеда, беше служител на Lahaina Ice Co., превърнал се в национален гвардеец на Хаваите, който стана съименник на оръжейната зала на Хавайската национална гвардия във Уайлуку.

В крайна сметка е преместена на сегашното си местоположение на Front Street през 1942 г. и по-рано тази година къщата с три спални и три бани беше оценена на повече от 3,5 милиона долара.

Сега , в земя от развалини, стойността му е много повече.

„Изглежда сякаш е фотошопирана“, каза Трип Миликин, който е собственик на къщата, пред местния магазин Honolulu Civil Beat. Записите показват, че той и съпругата му Дора Миликин са купили къщата през май 2021 г., след като той каза на Civil Beat, че дълго време е карал с велосипед.

„Къщата беше абсолютен кошмар, но можехте да видите костите й“, каза той, казвайки, че местната историческа сграда страда от гниещ екстериор.

Така че, когато най-накрая получиха шанса да го купят, те го направиха и напълно обновиха имота. И това може да е било нещото, което е гарантирало оцеляването му в огъня.

Миликин каза пред Civil Beat, че къщата е построена от калифорнийска секвоя, дърво, известно със своята „суперсила“ да бъде огнеустойчиво, според Службата на националния парк. Кората на тези дървета съдържа танинова киселина, която помага на кората им да остане в безопасност от пламъци.

Но според Civil Beat съседната къща също е била направена от същото дърво – и е изгоряла. И така, какво точно отличава този?

Millikin каза на магазина, че когато са правили ремонт, са го поставили и в стоманен покрив от промишлено качество и са изкопали старо озеленяване, за да го заменят с речни камъни на около метър около къщата. Последното е това, което вероятно е направило най-голямата разлика в способността на къщата да издържи на пламъците, каза Майкъл Вара, директор на Програмата за климатична и енергийна политика в Института за околна среда Станфорд Ууд, пред Civil Beat.

Това е заради жарава.

В непосредствената зона на запалване на дома – зоната до 5 фута около дома ви – използването на натрошен камък или чакъл е жизненоважна част от намаляването на риска от запалване на конструкцията. Според Националната асоциация за противопожарна защита намаляването на запалимата растителност в тази област е от решаващо значение. Групата също така казва, че металните покриви, премахването на мъртви отломки или запалими материали от зоните на верандите и използването на огнеупорна облицовка на къщи могат да помогнат на домовете да издържат на пожари.

Без подходящите предпазни мерки къщите могат да „започнат да се запалват една друга“, каза Вара пред Civil Beat. „Ако достатъчно от домовете имат такъв вид подготовка, тогава тази верижна реакция не започва.“

Миликин беше в Масачузетс, когато на 8 август избухна пожарът в Лахайна. Бяха му казали, че домът му вероятно няма да оцелее. Но на следващия ден той получи снимка – в средата на десетки купчини пепел стоеше домът му, до голяма степен недокоснат. Изведнъж той получи нещо, което някои наричат ​​в социалните медии „чудотворна къща“, често виждана след пожари на места като Калифорния.

„Това е нашата къща“, каза той пред Civil Beat. "... Започнахме да плачем. Чувствах се виновна. Все още се чувстваме виновни."

Но това чувство за вина няма да бъде оспорвано. Вместо това той и съпругата му го използват като символ на надежда на фона на разрушенията, които убиха повече от 100 и оставиха повече от 800 изчезнали.

„Нека възстановим това заедно“, каза Миликин. „Тази къща ще стане база за всички ни. Нека я използваме.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР