В тюркоазените средиземноморски води около ТЕЦ в северния израелски град

...
В тюркоазените средиземноморски води около ТЕЦ в северния израелски град
Коментари Харесай

Топлите води около израелска ТЕЦ привлякоха десетки акули

В тюркоазените средиземноморски води към Топлоелектрическа централа в северния израелски град Хадера кръжат необикновени, само че и рискови сенки. Десетки акули се събират в региона на оборудването. Предполага се, че те са привлечени от топлината, отделяна от централата.

През последните 50 години популациите на акулите в Средиземно море са намалели с близо 90 %. Прекомерният лов на риба и неналичието на законови ограничения против него са аргументите за тази печална статистика. Затова и гледката на толкоз доста от морските хищници във водите край израелската топлоцентрала е толкоз извънредно.
Авиад Шайнин - И нститут за изследване " Морис Каан ": Този феномен е извънредно необичаен. Още не можем да кажем сигурно за какво топлата вода притегля акулите.
Според специалисти топлата вода подтиква метаболизма им, усъвършенства дишането и облекчава бременноста на женските.

Авиад Шайнин - И нститут за изследване " Морис Каан ": Проблемът е, че тази миграция на акули е неестествена. През зимата те би трябвало да отплуват от тези води, а в действителност, поради човешката интервенция им се основават изкуствени условия за живот.
Общинският съвет в град Хадера, дружно с Института за запазване на природата в Израел, обмислят да построят бдителен център в региона до ТЕЦ-а. Според Шайнин, проучването на акулите на това нетипично място ще сътвори по-точна визия за това какво ще се случи при стопляне на водите до сходни стойности в други региони по света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР