В Турция подводен парк отвежда посетителите до останките на 14

...
В Турция подводен парк отвежда посетителите до останките на 14
Коментари Харесай

Подводен парк на Дарданелите отвежда посетителите до останки от военни кораби

В Турция подводен парк води посетителите до останките на 14 английски и френски военни кораби, потопени в пролива Дарданели по време на Първата международна война.

Мястото, ситуирано на полуостров Галиполи в северозападна Турция, е било сцена на яростна борба, разиграла се сред силите на Антантата от една страна и Османската империя, подкрепяна от Германия, от друга. Останки от потопените английски и френски военни кораби през днешния ден лежат на морското дъно и притеглят фенове водолази и фотографи в своята призрачна атмосфера.

Подводният парк с повърхност от 150 km² е като „ машина на времето, която ни връща в 1915 година “, споделя водолазът Савас Каракас, в изявление за AFP.
 Централната естрада на Римския стадион се трансформира в най-новата атракция на Пловдив Централната естрада на Римския стадион се трансформира в най-новата атракция на Пловдив
На къса гала през днешния ден в Заседателната зала на Община Пловдив бе подписан контракта сред Община Пловдив и „ Секретен сътрудник Пропърти “ О...

Достъпът до региона беше стеснен до 2017 година, напомня Исмаил Касдемир, президент на историческия обект Чанаккале. Сега обаче любопитната атракция към този момент е част от листата с забавни подводни обекти по света, предлагащи благоприятни условия за гмуркане. Такива са лагуната Чуюк в островната страна Микронезия, с десетките й остатъци от японски кораби, потънали по време на Втората международна война, или атолът Бикини в Тихия океан, някогашен американски нуклеарен полигон, известен в наши дни измежду водолазите с останките си от американски кораби също от времето на Втората международна война.

Първият стадий за водолазите от турския подводен парк стартира на дълбочина от 24 метра, където те могат да прегледат кралския английски линкор HMS Majestic, дълъг 120 метра, торпедиран от немска подводница, който към момента носи своя военен боеприпас. По-нататък е потопеният HMS Triumph, потопен дружно с екипажа си и 73 офицери на борда.

Както е известно от историята на Дарданелите се развихря Галиполската борба през 1915 година, когато силите на Антантата нападат Османската империя и Германия с желанието да завладеят пролива, само че са отблъснати и дават десетки хиляди жертви.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР