В Турция образователната система е в криза. Превръщат светски училища

...
В Турция образователната система е в криза. Превръщат светски училища
Коментари Харесай

Математиката и турският език станаха жертва на мечтата за "религиозно поколение"

В Турция просветителната система е в рецесия. Превръщат всемирски учебни заведения в религиозни, без да питат децата и родителите. А от религиозните учебни заведения излизат неподготвени кандидат-студенти, споделя " Дойче веле ".

В турското общество към този момент от седмици се води спор за слабостите на просветителната система. Тласък на тази полемика даде един отчет на Министерството на националното обучение, който може да се съпостави с известните европейски стратегии за оценяване на възпитаници PISA. Турското изследване стига до извода, че доста турски възпитаници имат големи празноти в образованието си, изключително по математика и турски език.

Редица опозиционери и специалисти настояват, че отговорни за това състояние са учебните заведения, известни под общото название " Имам Хатип ", в които се учат основно религиозни предмети – Коранът и учението на пророка Мохамед. Първоначално тези учебни заведения пораждат, с цел да приготвят имами (оттам и името им), само че ислямско-консервативната ръководеща Партия на справедливостта и развиването организира промяна, с цел да ги отвори за цялото общество.

Стотици нови религиозни учебни заведения

В резултат учебните заведения " Имам Хатип " започнаха да никнат като гъби из цялата страна. По данни на Министерството на националното обучение за пет години броят им се е утроил – от 1099 на 3286. Утроил се е и броят на гимназиите от същия вид и сега 620 000 гимназисти към този момент учат по стратегиите на " Имам Хатип ".
Този растеж се дължи на ускореното превръщане на държавните учебни заведения в религиозни – в множеството случаи без единодушието на родителите и учениците. Перихан Йозгюн е една всред многочислените майки, които стачкуват против това ненадейно преструктуриране. Тя е изключително възмутена от обстоятелството, че в истанбулското учебно заведение на нейното дете нерелигиозните възпитаници биват ощетявани. След промяната половината от гимназията останала световна, а другата половина станала религиозна, като в религиозната част класовете били по-малки, пространствата – по-чисти, а таксите - по-ниски, споделя дамата.

Религия за сметка на образованието?

Според сериозните наблюдаващи несъмнено съществува връзка сред възходящия брой религиозни учебни заведения и влошените достижения на учениците. Показателен е фактът, че учениците в религиозните учебни заведения се показват изключително едва на по този начин наречения " централен изпит " – нещо като кандидатстудентски изпит в края на гимназията, осигуряващ достъп до висше образователно заведение. Статистиката на Министерството на националното обучение удостоверява този извод.

Дори самото турско държавно управление осъзнава, че са нужни усъвършенствания. През 2016 година Министерството на националното обучение започва план " Природни и обществени науки ". " Целта е да се покачат възможностите за триумф на централния изпит на зрелостниците от " Имам Хатип " и в това време в образователните проекти да се интегрират повече предмети от региона на естествените и обществените науки ", изяснява Йозгенур Корлу от Инициативата за промяна в образованието. За страдание успеваемостта още не се е повишила, установи с оскърбление специалистът. " Начело в рейтингите не престават да са гимназиите " Anadolu Lisesi " (елитни турски гимназии, сравними с езиковите гимназии в България – бел. ред.), както и природонаучните гимназии ", споделя Йозгенур Корлу.

Али Айдън, общоприет секретар на Синдиката за свободно обучение, недоволства против обстоятелството, че полемиката се концентрира прекомерно върху религиозните учебни заведения. " Преди да приказваме за минусите на учебните заведения " Имам Хатип ", по-важно е да решим структурните проблеми на цялата ни просветителна система ", споделя той.

Ердоган желае " религиозно потомство "

Като дете и сегашният турски президент Ердоган е учил в истанбулско учебно заведение от вида " Имам Хатип ". По това време такива учебни заведения са били необичайност. Откакто е на власт обаче, Ердоган целеустремено ги масовизира – тази концепция му лежи на сърцето. Президентът неведнъж е повтарял, че желае да види израстването на едно " религиозно потомство ". Чрез намесите си в просветителната и възпитателната система Ердоган се пробва да вкорени у младите генерации консервативно-ислямски полезности. А това приказва, че за него религиозното обучение на учениците е най-малко толкоз значимо, колкото и светското.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР