В турският град Къркларели започва делото срещу българските граничари Михаил

...
В турският град Къркларели започва делото срещу българските граничари Михаил
Коментари Харесай

В Турция започна ново дело срещу гранични полицаи от Бургас

В турският град Къркларели стартира делото против българските граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петров и Николай Петков. Те са упрекнати в ликвидиране през 2008 година при осъществяване на служебния си дълг, защитавайки териториалните води на България. Тогава край Резово е прострелян смъртоносно турски нарушител.
Повече от 10 години, откакто делото е прекъснато за българската страна, процесът стартира още веднъж. През месец октомври 2018 година Бургаският областен съд отсрочи делото, формирано по поръчка на Турския углавен съд. Месец по-късно магистратите отхвърлиха да изпълнят интернационалната поръчка за разпит на българските граничари в Турция с претекста, че повторното им чуване ще накърни суверенитета на България.

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург също се произнесе, че граничарите са почтени. С претекста, че убитият нарушител е бил на нейна лодка, Турция стартира собствен развой в Наказателния съд. Българските гранични служители на реда няма да бъдат на процеса в Къркларели. На делото обаче ще участва нает от България турски юрист, който ще упорства производството да бъде прекъснато, а граничарите оправдани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР