В Тунис днес се произвеждат предсрочни президентски избори, вторите на

...
В Тунис днес се произвеждат предсрочни президентски избори, вторите на
Коментари Харесай

В Тунис се произвеждат предсрочни президентски избори

В Тунис през днешния ден се създават предварителни президентски избори, вторите на всеобщо гласуване от революцията през 2011 година, съобщи Франс прес.

Първоначално изборите трябваше да се състоят на 17 ноември, само че бяха изтеглени за 15 септември поради кончината на президента Бежи Каид Есебси на 25 юли.От 8,9 милиона пълнолетни тунизийци над 7 милиона са регистрирани в изборните описи. Това е връх, реализиран посредством енергична акция на управляващите, довела до записването на нови 1,5 милион гласоподаватели, в това число дами и младежи.

От импортираните 98 кандидатури за държавен глава са утвърдени 26, съвсем колкото на предходните избори през 2014 година. След регистрацията двама от претендентите се отхвърлиха от присъединяване и се оповестиха в интерес на различен претендент.

Трима от претендентите са били министър председатели, в това число сегашният държавен началник Юсеф Шахед. Осем от тях, в това число Шахед, са били членове или симпатизанти на победилата на изборите от 2014 година партия "Нидаа Тунес " ( "Призив за Тунис "). Разнородната групировка, обединена от антиислямистка платформа, е отслабена от вътрешни битки за власт и не е издигнала собствен претендент за президент, а поддържа министъра на защитата Абделкарим Збиди.

Сред кандидатите за президентския пост има две дами: антиислямистката адвокатка Абир Муси и някогашната министърка Салма Елуми.

Властите са забранили публикуването на изследвания на изборните настройки, само че съгласно някои проучвания любимец е противоречивият медиен магнат Набил Каруи, който е в пандиза от 23 август. Той е разследван за пране на пари и задържането му под стража с наближаването на предизборната акция накара доста наблюдаващи да заявят, че правосъдната система извършва политическа поръчка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР