В цяла Северна Америка могат да бъдат открити инструменти с

...
В цяла Северна Америка могат да бъдат открити инструменти с
Коментари Харесай

Кои са били хората от племето Кловис?

В цяла Северна Америка могат да бъдат открити принадлежности с идентичен жанр, датиращи отпреди към 13 500 до 12 700 години. Тези принадлежности и хората, които са ги изработвали, са известни като културата Кловис – по името на обект в Ню Мексико, където през 30-те години на ХХ век са открити огромен брой такива принадлежности.

Сходството на инструментите на огромни дистанции и в разнообразни времена е довело до догатки, че основателите им са имали общи културни черти и в други връзки, само че това към този момент не може да се удостовери. Езикът не се вкаменява, нито пък знаем нещо за тяхната музика или танци. Диетата им би трябвало да е била доста друга в днешно Мексико спрямо Мисури, само че дали тези разнообразни кулинарии са преливали последователно една в друга или е имало внезапни спирания, също не е известно.

Изобилието на принадлежности от културата Кловис и неналичието на по-стари принадлежности преди са карали антрополозите да заключат, че хората от тази просвета са първите човешки жители на Северна Америка, а евентуално и на Америка като цяло. Това изказване се е свързвало с хипотезата за първите хора от Берингия, съгласно която хората са пристигнали в Северна и Южна Америка посредством сухоземен мост през Беринговия пролив от ледниковия интервал, за който се смяташе, че е довел до този незамръзващ кулоар в сърцето на Северна Америка.

Но с времето се натрупаха доказателства, че нито една от тези хипотези не е вярна. Инструменти, отпечатъци от стъпки и изпражнения потвърдиха, че хората са пристигнали в Северна Америка хиляди години преди да се отвори подобен кулоар, макар че някои антрополози твърдяха, че има обособена, по-късна миграция от Берингия, която може да е донесла технологията на Кловис. Нещо повече, друг жанр на потребление на инструментите е съществувал доста преди най-старата технология от Кловис.

Въпреки това, даже тези хората не са били първите, които са подхванали епичното пътешестване от Азия до Америка и по-късно са се разпространят из целия континент, броят на инструментите, които са оставили след себе си, свидетелства за прогрес, надалеч превъзхождащ този на предшествениците им.

Въпросите за античните нации неизбежно се насочват към връзката им със актуалното население на същите места. Там, където няма писмени данни, с цел да се отговори на този въпрос, е належащо да се употребява ДНК. Открито е единствено едно тяло, което може да бъде разпознато като кловис: момче, наричано Анзик-1, заровено в днешният щат Монтана и заобиколено от кловиски принадлежности. Въпреки че по едно време се е считало, че е по-младо от каменните и роговите принадлежности на мястото, по-съвременните измервания удостоверяват, че Анзик-1 е от народа Кловис.

Анализът на ДНК-то му допуска близка връзка със актуалните индианци. Оказва се, че оживелите северноамерикански първи нации, както и велики цивилизации като маите и ацтеките, са произлезли най-вече от народа Кловис. Ако е имало и други пристигнали преди Колумб, като да вземем за пример викингите, техният принос към актуалния генофонд е бил относително дребен.

 Gomphotherium productum

Gomphotherium productum

Първата специфичност, която се откроява при инструментите, е какъв брой постоянно те са направени от (или в изработката им участват) кости на великански изчезнали типове като мамути, мастодонти и гомфотери. Потвърдено е, че тези колоси и други огромни представители на мегафауната са били ловувани, а освен труповете на към този момент умрелите да се набезяват за потребните им материали.

Това е основало визията за хората от Кловис като ловци на наедрял дивеч. Ловът на тези животни би бил обвързван с огромен риск, тъй че те е трябвало да са получавали от тях съизмерими изгоди под формата на месо, кожа и слонова кост – само че в този момент се спори дали са били толкоз огромна част от диетата, колкото количеството открити кости допускат.

Краят на културата Кловис е провокирал толкоз диспути, колкото и нейният генезис, и евентуално е още по-далеч от разнищване. Дали тези хора са намалели заради климатичните промени или заради това, че несъразмерният лов на големите животни е направил метода им на живот нежизнеспособен, или пък софтуерните промени просто са означавали, че хората са почнали да създават разнообразни принадлежности, без безусловно да трансформират други аспекти на културата си?

Технологията на Кловис изчезва от фосилните записи по времето на интервала Ранен дриас, когато светът се връща към изискванията на ледниковия интервал, откакто за малко ги е напуснал. От една страна, това наподобява малко евентуално да е съвпадане. От друга страна, съществуват доказателства за относително равномерен преход от стила на разработване на принадлежности от Кловис към идващите стилове, което може да е симптом за културна последователност.

Въпреки че културата Кловис нормално се употребява за изложение на принадлежности от Северна и Централна Америка, има доста общи черти с върховете на стрели от същия интервал в Южна Америка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР