В цяла Гърция протестират заради преговорите между Атина и Скопие

...
В цяла Гърция протестират заради преговорите между Атина и Скопие
Коментари Харесай

В Гърция пак протестират заради името на Република Македония

В цяла Гърция стачкуват поради договарянията сред Атина и Скопие за името на Република Македония. Демонстрации ще има в 24 града, в това число и в Пела - родното място на Александър Велики. Организаторите приканват всяко съглашение да бъде подложено на референдум и упорстват думата „ Македония “ да не бъде включвана в името.
Протестът е подсилен от множеството общини в Северна Гърция и Църквата, като се чака да събере най-малко 1000 души. Речи ще държат и представители на духовенството. Организаторите от Комитета за гръцкия темперамент на Македония желаят да насочат мощно обръщение към ръководещите, че не са съгласни името „ Македония “ да бъде употребявано от югоизточната ни съседка.

Проф. Вермунд Арбаке, учител по политология в Солунския университет „ Аристотел “: Ако имаха друг метод, Гърция и Македония можеха доста по-рано да решат този спор. Позицията на Външно министерство е ясна - търсят име за всеобща приложимост. Но популистките партии изрично отхвърлят да одобряват използването на думата " Македония ". Разделението в действителност е в гръцкото общество. Истината е, че би трябвало да бъде открито решение, тъй като никой не печели от това да продължава да има спор. Почти неизбежно е " Македония " да остане част от името - без значение дали ще е Горна Македония, Нова Македония, Северна Македония и така нататък Която и партия да беше на власт, щеше да има същата позиция по отношение на Македония. В същото време, който и да е в съпротива, постоянно ще упреква ръководещите, че политиката им не е в полза на Гърция и гръцкия народ.

Ако за Гърция залогът е стабилността на кабинета на Ципрас, в Македония е още по-голям: в края на месеца на срещата на върха на страните от Европейски Съюз ще се вземе решение дали да се вземе рекомендацията за започване на договаряния на участие на Скопие в Съюза. Ако разногласието с името не се позволи, това сигурно ще бъде невероятно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР