В цяла Европа има сериозен инфлационен месец. В България той

...
В цяла Европа има сериозен инфлационен месец. В България той
Коментари Харесай

Пеканов предупреди: НС не е одобрило нито един от законите по Плана за възстановяване, заложени са 724 млн. евро


В цяла Европа има сериозен инфлационен месец. В България той беше извърнат през октомври. Радостно е, че успяхме да обърнем този тренд и следим спад в инфлацията. Хората са наплашени от спекулациите, които се вършат от разнообразни политически партии.

Това съобщи служебният вицепремиерът по ръководство на европейските средства в предаването „ Защо, господин министър? " по БТВ. „ Има решение на Народното събрание, че България ще се причисли към еврото при сегашния курс. Няма да се обезценят парите на хората, тъй като има всички ограничения, които са употребявани в други страни. Когато ограниченията се употребяват и институциите са на място, няма да се обезценят. Рискът е спекулата на търговци “, посочи той.

Вицепремиерът добави, че потребителите могат да подават сигнали, в случай че има завишаване на цените или неверно превалутиране. Пеканов посочи, че България може да въздейства върху вземането на решения за ръководството на еврото. „ Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо въздействие и ще можем да сме част от решенията, а не просто те да се вземат на едно място, а ние да ги изпълняваме “, безапелационен е той. В идващите дни ще бъдат оповестени стъпки за техническата подготовка на страната ни, с цел да продължим с този развой, изясни вицепремиерът.

 „ Бюджетът за 2023 година не пречи на пътя ни към еврото “, сигурен е Пеканов. „ Паричната и фискалната политика би трябвало да вървят към консолидация. Нашите терзания са, че в предизборна обстановка Народното събрание може да вземе решение за увеличение на недостига, което е неверно. Аз поддържам да има обезщетения, само че когато подпомагаш на 100% не даваш тласък на бизнеса да пести сила “, разяснява вицепремиерът.

Според него служебният кабинет не е нарушил законите, след като не внесе нов бюджет за 2023 година: „ Всички помощи, които са сега не престават. Програмите за обезщетения на дребните и междинни предприятия продължава. Отстъпката за гориво няма да продължи, тъй като не са заложени средства за нея “.

Народното събрание не е одобрило нито един от законите по Плана за възобновяване, а залогът е 724 млн. евро, изясни вицепремиерът.

Възможен ли е поврат за Шенген? „ Решението от страна на Нидерландия е недопустимо и незаслужено. България покрива всички критерии – това е позицията и на Европейската комисия и Европейския парламент “, разяснява Пеканов. Според него България става жертва на вътрешните процеси в непознати страни. „ Решението е дискриминационно към нашата страна. Ние сме изпълнили изискванията от страна на Европейския съюз. След дълги договаряния изчистихме отворените проблеми. Всички тя бяха заложени в Плана за възобновяване и резистентност. Разбрахме се с Европейската комисия и заложихме в проекта търсенето на отчетност на основния прокурор “, добави той и уточни, че доста законопроекти са направени и от постоянното, и от служебното държавно управление и са импортирани за приемане в Народното събрание. „ Продължаваме да използваме всички вероятни дипломатически канали. Предстои да забележим дали може да се обърне решението. Всички – президентът, министър председателят, отрасловите министри, са дейни и вземат участие във всевъзможни конгреси “.

уточни, че сега е мъчно образуването кабинет, който да изкара цялостен мандат, само че би трябвало да има постоянен с явен небосвод и стратегия. Вицепремиерът ще гласоподава на машина, а не с хартиена бюлетина и посочи, че не се е срещнал с всички промени в Изборния кодекс, защото са признати непрозрачно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР