В цял свят усилията да бъде намерен лек срещу новия

...
В цял свят усилията да бъде намерен лек срещу новия
Коментари Харесай

Работещо лекарство срещу коронавируса в първоначална фаза - с български принос

В целия свят напъните да бъде открит лек против новия ковид SARS-CoV-2, който провокира заболяването COVID-19, стават все по-големи. А безусловно преди дни излезе за нова разработка, в която взе участие и българин –. Той е началник на Центъра за лечения с антитела на Университета в Питсбърг.
За разлика от хвърлените неимоверни старания за разработка на ваксина, проф. Димитров и сътрудниците му. Работното му име е Ab8 – това е биологична молекула (антитяло), която блокира навлизането на SARS-CoV-2 в човешките кафези. Както е към този момент добре известно, SARS-CoV-2 съумява да влезе в нашите кафези чрез своя S протеин. S протеинът се свързва с ACE2 рецепторите на нашите кафези – с цел да си го представим по-лесно, това е все едно да отвориш брава с ключ. Ключалката е ACE2, а S протеинът е ключът. ACE2 е един от двата съществени стълба на ренин-ангиотензин системата на човешкото тяло. Това е хормонална система в човешкия организъм, която контролира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни.
Именно правилото " ключ – брава " при болестта със SARS-CoV-2 стои в основата на създаването Ab8. съумя да поговори с проф. Димитров и той описа повече за евентуалното обещаващо ново лекарство.
Проф. Димитров, какво съставлява Ab8? Как работи?
Това е дребна част от антитяло, наречена домейн, която се свързва доста мощно с вирусния протеин (S протеина), който съставлява ключът за влизане на вируса в човешките кафези и оттова за развиване на зараза. Представете си го по този начин – S протеинът е ключът, с който вируса влиза в човешката клетка, а ACE2 рецепторът на клетките ни е ключалката. Ab8 обаче работи като стръв – все едно подправена брава, която обърква S протеина и го притегля доста по-силно, в сравнение с ACE2, с което отстрани опцията SARS-CoV-2 да откри " същинската брава " и да влезе в клетките ни.
В е посочено, че то дава резултати при опитни животни както като профилактично, по този начин и като дейно лекарство при към този момент настъпила болест с COVID-19. Как е допустимо това?
Това е допустимо, тъй като когато SARS-CoV-2 влезе в човешкото тяло, му лишава известно време преди да болести клетките ни. Ab8 предотвратява зараза на клетките, не разрешава на вируса да инфектира. Но в случай че доста огромен брой кафези са към този момент инфектирани, което се случва в доста късните стадии на остра демонстрация на COVID-19, тогава Ab8 може да не е дейно. В проучванията ни в къс период откакто са били инфектирани с COVID-19 и тогава Ab8 е доста дейно. Много дейно е, даже повече, като превантивна мярка, тъй като в този случай към този момент е в нашето тяло и посреща занапред влизащите вирусни частици, с което защищава клетките ни от възпаление.
Защо в тази ситуация на Ab8 приказваме за лекарство, а не за ваксина? Какво е Вашето мнение - накъде би трябвало да се насочат напъните на науката - към лекарство или към ваксина против COVID-19?
И към двете – имунизацията е доста по-евтина и може да се създаде по-бързо в огромни количества от лекарство като Ab8. Но, доста значимото преимущество на антитела като Ab8 е, че могат да бъдат употребявани и като ваксина, за предотвратяване, и като лекарство при към този момент настъпила болест, въпреки и в по-ранен стадий. Ваксината не е ефикасна, когато приказваме за към този момент инфектирани хора.
Свързвал ли се е с Вас или с виновните за плана формален представител на българската страна, с цел да изследва какви са изискванията за бъдещи доставки на Ab8 за България?
Не. Има време, тъй като ще отнеме най-малко няколко месеца да бъдат създадени значими количества от Ab8 и то да бъде направено изцяло безвредно за прилагане от хора. Освен това, би трябвало да има публично утвърждение за стартиране на пазара на Ab8 от оторизираните управляващи.
Разкажете накратко за Вашата работа и достижения - какъв беше пътят ви до Университета в Питсбърг и по-специално за работата Ви по предпазването и лекуването на други коронавируси и други инфекциозни болести?
Работех доста години в Националните институти по опазване на здравето в Съединени американски щати (), като работата ми беше върху антитела против вируси и рак. Преди 3 години се реалокирах в Университета в Питсбърг и стартирах Център за лечения с антитела. Групата, с която работех в NIH, откри доста антитела против SARS-CoV и MERS-CoV, предшествениците на SARS-CoV-2, както и против други вируси като ХИВ, Хендра вируса, Нипа вируса, Денги. Антитялото ни против Нипа и Хендра беше утвърдено за клинична приложимост в Австралия и беше употребявано и при хора, инфектирани с Хендра. Откакто то се употребява в Австралия, няма умрял от Хендра – ужасяващ вирус, при който смъртността доближава до 90%! То беше тествано за сигурност от 40 доброволци и беше утвърдено като безвредно.
БЕЛЕЖКИ
Ab8 е де факто съставлява моноклонално антитяло. Повече информация за други сходни разработки можете да откриете и!
Проф. Димитров приказва за работата си още пред Българска национална телевизия и БНР. От думите му пред двете национални медии станаха ясни следните неща:
1. Тепърва Ab8 би трябвало да мине през клинични тествания при хора. Това ще се случи в развой, сходен на този за тестване на ваксини - в три клинични етапи. Първата е за определяне на сигурност на лекарството т.е. да няма тежки странични резултати, втората е за определяне на успеваемост на лекарството против SARS-CoV-2, а третата са тествания върху по-голям кръг хора, с включване на доброволци от разнообразни характерни групи.
2. Според проф. Димитров, в случай че всичко върви по проект, то Ab8 ще е лекарство, което можем да приемем един път и то да работи в границите на 5-6 месеца.
3. Най-рано следващата година може да се чака довеждане докрай на целия клиничен развой и утвърждение на лекарството от Агенцията по храни и медикаменти на Съединени американски щати (FDA).
Интервю на Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР