В цял свят на 3 май се отбелязва Деняна свободата

...
В цял свят на 3 май се отбелязва Деняна свободата
Коментари Харесай

3-ти май е Световен ден на свободата на печата

В целия свят на 3 май се отбелязва Деняна свободата на пресата/World Press Freedom Day/, в който интернационалните организации на публицистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, с цел да бъдат осведомени хората.
Свободата на пресата се смята от мнозина за една от главните полезности на демократичната страна. По тяхно мнение, с цел да се подсигурява работата на държавното управление би трябвало да се обезпечи независимостта на ръководството на пресата както и да бъдат гарантирантирани механизми за предотвратяване от закани от властта.

Независимостта на осведомителните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното вярно действие.

През 1993 година Организация на обединените нации постанови3-ти май да бъде международен ден на свободата на печата, с цел да се подчертае нуждата от значимостта на тематиката.
Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 година " по отношение на поощряване на свободата на печата в света " е признала, че свободната, плуралистична и самостоятелна преса е главен детайл на всяко демократично общество.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР