В Централната избирателна комисия (ЦИК) продължава повторното въвеждане на данните

...
В Централната избирателна комисия (ЦИК) продължава повторното въвеждане на данните
Коментари Харесай

В ЦИК продължава повторното въвеждане на данните от протоколите

В Централната изборна комисия (ЦИК) продължава повторното въвеждане на данните от протоколите на всички секционни изборни комисии от гласуването на 2 април, и се отстраняват грешките и несъответствията. До през вчерашния ден следобяд всички 31 районни изборни комисии предадоха документите си в ЦИК. Очаква се формалното оповестяване на резултатите от изборите да бъде в четвъртък.

Съгласно Изборния кодекс Централната изборна комисия би трябвало да разгласи получените гласове и разпределението на мандатите сред партиите и обединенията не по-късно от четири дни след изборния ден, т.е. до шести април.

Говорителят на ЦИК Росица Матева разяснява за Българското национално радио (БНР):

" Няма да можем по-рано да го създадем, защото и сега работим в Централната изборна комисия по премахване на несъответствия. Когато се появят несъответствия сред въведените данни в РИК и в ЦИК, тези протоколи се дават на членове на ЦИК. Ние ги преглеждаме в оригинал и отстраняваме тези несъответствия, след което още веднъж се вкарват данните от тези протоколи и откакто бъдат въведени всички такива данни, сме подготвени към този момент да обявим резултатите от изборите ".

След премахване на несъответствията ЦИК поправя оповестените на уеб страницата ѝ сумарни данни. Такава промяна се наложи през вчерашния ден поради пропуснати данни на 11 секционни комисии зад граница, само че Росица Матева посочи, че това не е довело до разбърквания и до съществени отблясъци в процентите за всяка от обединенията:

" Това са 11 протокола, които са пристигнали. Сканирани са оповестени на нашата страница навреме, само че са били с избили контроли, неправилно въведени данни, ние сме им дали инструкции на тези секционни изборни комисии и са върнати назад, с цел да ги поправят. И при повторното им идване не са приобщени данните от тези протоколи към тези сумарни данни. При повторното въвеждане и премахване на несъответствия това се установи. "

Кандидатите, които са определени в два многомандатни изборни региона, ще имат еднодневен период след оповестението на резултатите от гласуването, с цел да заявят в коя листа желаят да останат определени.

До неделя, 9 април, ЦИК ще разгласи имената на депутатите в новото 49-о национално заседание, предава БНР.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР