В Централна и Източна Европа и балтийските държави повече от

...
В Централна и Източна Европа и балтийските държави повече от
Коментари Харесай

Повечето случаи на депресия остават без лечение

В Централна и Източна Европа и балтийските страни повече от 2.4 млн. души страдат от меланхолия. Въпреки че този брой е висок, депресията постоянно остава скрита, защото за огромна част от популацията проблемите, свързани с психологичното здраве, са обект на стигма. Повечето случаи на меланхолия остават без лекуване. Това бе дискутирано на панелна полемика по време на форума Globsec 2022, извършена в Братислава, Словакия.

На полемиката бяха показани отчети с разбор, извършен въз основата на карта с индикатори за депресията ( “Барометър на депресията “) за 10 страни от Централна и Източна Европа и балтийския район. Докладите от тези страни съдържат рекомендации за серия от дейности, ориентирани към възстановяване на контрола на депресията и грижите за пациентите.

Депресията е най-разпространеното психологично заболяване през днешния ден. По данни на Световната здравна организация (СЗО) от меланхолия страдат повече от 40 млн. души в Европейския съюз, което е 4.3% от всички европейци. Предвид психическите резултати от Covid-19, световната тревога и меланхолия са се нараснали със забележителните 25% през първата година на пандемията. Вероятно в този момент това число е още по-високо. Същевременно в подтекста на пандемията от COVID-19 казусът с депресията стана по-актуален от всеки път. Затова лекарите и учените по света го нарекоха „ тихата пандемия “.

“Депресията визира 3.8% от международното население, в това число 5% от възрастните и още по-висок % от хората на възраст над 60 години. Точно както се опитваме да се оправим с пандемията от Covid-19, би трябвало да съсредоточим напъните си да се борим с този възходящ проблем, който визира цялото общество. Време е да действаме “, съобщи Йозеф Шувада, член на изпълнителния съвет на СЗО.

Изследването „ Барометър на депресията “ демонстрира, че е належащо да се влага в грижи.

“Въпреки очевидната нужда от възстановяване на грижите за психологичното здраве, множеството страни от ЦИЕ и балтийския район изостават в сферата и влагат по-малко средства в съпоставяне от междинното за Европейски Съюз. Професионалният потенциал, както и основаните в общността грижи за хората с максимален риск от меланхолия, също би трябвало да се подобрят”, съобщи Анна Михалкова, районен координатор на плана “Барометър на депресията “ в Seesame, обобщавайки главните резултати от проучването.

Интегрираните грижи съставляват здравна система, в която пациентът е в центъра и се поддържат хората с меланхолия през целия им живот. Това е от значително значение за обезпечаване на съответна поддръжка и лекуване. Интегрирането на услугите за психологично здраве и обществено подкрепяне могат да усилят възможностите за сполучливо лекуване на лицата, които са наранени от меланхолия, както и да понижат тежестта на болестта.

Представителите на пациентските организации показаха единодушие със заключенията и ги потвърдиха в общ за района Пациентски меморандум. “Настояваме провежданите политики по страните да подобрят интегрираните системи, които се отнасят за грижата за пациентите, както и да се вкара събиране и потребление на данни и ангажиране на пациентите с включване на технологии в грижите “, съобщи Богдан Добник, шеф на пациентската организация OZARA (Словения).

“Пациентите с меланхолия и техните фамилии заслужават същия стратегически проект както пациентите с онкологични болести “, добави Анджей Врсански, шеф на Лигата за психологично здраве, най-голямата представителна организация на потребителите и доставчиците на здравни грижи в областта на психологичното здраве в Словакия.

След десетилетия на незадоволително финансиране на системите за здравни грижи за психологичните болести и продължителни полемики, по отношение на провеждането на промени в тази област, представителите на държавните управления на страните от района са подготвени да слагат депресията на дневен ред. „ Тъй като тази година Словакия поема председателството на Вишеградската четворка, ние желаеме да създадем грижите за психологичното здраве собствен приоритет и да насърчим към съдействие и рационализиране на здравните системи в целия район и даже оттатък него, “ съобщи Роберт Бабел’а, държавен секретар при Министерството на здравеопазването на Словашката република.

Проектът „ Барометър на депресията “ е самодейност на Janssen, фармацевтичните компании на Johnson and Johnson, и се финансира от тях.

Резултатите от проучването „ Барометър на депресията “, извършено в Чешката република, Словакия, Унгария, Хърватия, Словения, Сърбия, България, Литва, Латвия и Естония, са оповестени на.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР