В централата на ДПС председателят Мустафа Карадайъ проведе работна среща

...
В централата на ДПС председателят Мустафа Карадайъ проведе работна среща
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ пред Вера Юрова: ГЕРБ разчитат на аргументите на силата, а не на силата на агументите


В централата на Движение за права и свободи ръководителят Мустафа Карадайъ организира работна среща с Вера Юрова, еврокомисар, отговарящ за правораздаването, правата на потребителите и равенството сред половете. Основната тематика на срещата бе Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, така наречен Истанбулска спогодба, оповестиха от партийния пресцентър.

„ По наличието на Истанбулската спогодба няма какво да се приказва в централата на Движение за права и свободи. Нашата позиция през цялото време е ясна",каза при започване на диалога ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Еврокомисарят Вера Юрова изрази неразбиране за какво Истанбулската спогодба сътвори подобен проблем в България. За Истанбулската спогодба Юрова изясни, че съставлява законодателен текст, с който би трябвало да бъде предотвратено насилието от страна на причинители, да бъдат предпазени жертвите, както и да бъдат въведени превантивни стъпки против сходни феномени. Конвенцията не цели накърняването на обичайното семейство или обичайна роля на мъжа и дамата. Еврокомисарят увери, че има вяра, че ще Европейска комисия ще успее да убеди българските представители, както това се е случвало и в други страни, където конвенцията също е породила полемика. Еврокомисарят по правораздаването съобщи, че е подготвена да помогне за разясняването на документа и следствията от него. „ Ние сме подготвени да разбираем нашия юридически прочит, само че би трябвало да има кой да ни чуе. ” заключи Юрова.

Председателят на Движение за права и свободи акцентира, че тематики от ценностен темперамент, като Истанбулската спогодба са тест за равнището на приемливост и разбирането ни за европейските полезности. Така или другояче Конвенцията може да бъде гласувана, разяснява Карадайъ, само че това не би решило казуса със основаната социална неуравновесеност по тематиката.

От една страна най-голямата ръководеща партия ГЕРБ, изпадайки в колизия с коалиционнте си сътрудници - националистите, са привикнали в сходни моменти да разчитат на Движение за права и свободи и то не с договаряния. Защото Движение за права и свободи от 28 години има поредна политика и няма да се отклони от полезностите си. Затова те се усещат удобно. „ Ако ГЕРБ бяха провели диалог с нас, при ясна наша озиция, нямаше да се стигне дотук. ” добави Карадайъ.

Той акцентира, че формулата на днешното ръководството в България е неправилна, националистите вземат участие във властта, без да има потребност от тях и по тази причина се стигна до подобен вид остри публични диспути в България, като този за Истанбулската спогодба. С националисти в държавното управление, ГЕРБ дебатираха Конвенцията и претърпяха крах, а по-късно се пробваха да избегнат и обществения спор. Манталитетът на ГЕРБ не е да изясняват своята позиция, те не влизат в разговор и политически спор. Те разчитат на причините на силата, а не на силата на агументите. Но този път се оказаха неподготвени. Националистите се наместиха в това незаето пространство и манипулираха и използваха тематиката, бе безапелационен Карадайъ.

На срещата в Централата на Движение за права и свободи участваха още зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, евродепутатът Илхан Кючюк и членът на ЦОБ Станислав Анастасов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР