В центъра на Видин, на метри от Дунав, в края

...
В центъра на Видин, на метри от Дунав, в края
Коментари Харесай

Най-старият театър в България: Видинската трупа празнува 130 години

В центъра на Видин, на метри от Дунав, в края на 1891 година се появява импозантна постройка – най-модерната и най-голямата в града тогава и първата в България, издигната за спектакъл.
Снимка: bTV
„ Пловдив твърди, че са първият спектакъл, само че през 1881 година те вършат една дребна сцена в един хотел и в действителност притежателите на хотела го вършат това нещо, до момента в който тази постройка е издигната особено и само за спектакъл – не от хотелиери, не от каквито и да било хора, а от обществеността и Община Видин “, споделя Дейвид Славчев, шеф на Драматичен спектакъл - Видин.

Оттогава тук са режисирали и играли стотици гении на българския спектакъл.
Снимка: bTV
„ Много хора – от патрона на театъра Владимир Трендафилов през Леон Даниел, през Хачо Бояджиев, през Андрей Чапразов… Не мога да ги изброя, доста са! “, добавя той.

Тържествената 130-а годишнина събира на сцената най-стария актьор с най-младия. Единият е на 65 години, 40 от които във Видинския спектакъл. Казва се Божидар. Другият е на 10 години и се казва… Божидар. Ролите и на двамата са значими.
Снимка: bTV
„ То с функциите това е малко изключително – в случай че имаш огромна роля, значи имаш автомат „ Калашников “ с 30 патрона пълнител и стреляш, все един ще влезе в десетката. Ама като имаш дребна роля и имаш един патрон, безусловно би трябвало да отиде в десетката! “, изяснява Божидар Даков.

" За нас е значимо освен да оцелеем, само че да дадем това малко нещо, което е наш ред да дадем като една дребна, дребна част от историята на този спектакъл “, признава Дейвид Славчев.
Снимка: bTV
Значимият празник на театъра се отбелязва с поредност от събития, началото на които сложи концерт-спектакъл с присъединяване на музикантите от Симфониета – Видин.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР