В центъра на Варна да бъде въведена нискоемисионна зона и

...
В центъра на Варна да бъде въведена нискоемисионна зона и
Коментари Харесай

Стари коли ще влизат в центъра на Варна срещу такса

В центъра на Варна да бъде въведена нискоемисионна зона и зона с такса за тапи, обвързана с времето за прилагане, планува „ План за деяние за Зелен град " на Община Варна.

Документът е препоръчан за утвърждение от комисията „ Благоустройство и комунални действия " към локалния парламент, оповестява Moreto.net.

Според написаното в проекта внедряването на сходна система би трябвало да се случи след края на 2026 година.

С въвеждането на такива зони се цели възстановяване на качеството на въздуха във Варна и прекосяването към разновидности, при които в града се употребяват градски превоз и немоторизиран превоз.

Нискоемисионната зона (НЕЗ) ще е в действие 24 часа дневно, 7 дни в седмицата.

Таксата ще е годна за транспортните средства, които не дават отговор на следните стандарти: За тежкотоварни транспортни средства (ТТПС), частни рейсове, частни минибуси и рейсове вид „ туристически " ще се изисква да дават отговор на стандарта „ Евро 4 " за фини прахови частици. За всички останали коли и ванове ще се изисква да дават отговор на стандарта „ Евро 3 " за излъчвания на фини прахови частици.

Собствениците на неотговарящи на стандартите за излъчвания транспортни средства могат да потърсят опция за подобряването им чрез следните разновидности:

да слагат филтър, да подменят транспортното средство, да реорганизират автопарка си, да заплатят НЕЗ таксата.

Таксата за запушване ще важи за часовете сред 7:00 ч. и 22:00 ч. в натоварената зона на града, избрана от разбор на данните за транспортно обмисляне. Ще е използвана за всички транспортни средства, като се изключи следните: двуколесни мотоциклети и мотопеди, транспортни средства за незабавни услуги (напр. коли за спешна помощ и пожарни коли), транспортни средства, употребявани от лица с увреждания, за които е подадено заявление и е получено позволение, транспортни средства за повече от едно лице с увреждане, за които е подадено заявление и е получено позволение.

Всички плащани такси за НЕЗ и зона с такса за тапи (ТЗ) ще постъпват в общинския бюджет.

Двете зони важат в идентична степен. Дори нискоемисионните транспортни средства подлежат на Търговски закон, в случай че влязат в тази зона в посочените нагоре часове.

Предвижда се потребление на данните за транспортно обмисляне, с цел да се дефинират моделите на напредване на пътуващите и основните зони на запушване в границите на градски център на Варна. Въз основа на този разбор, ще се разпознава обсега както на НЕЗ, по този начин и на Търговски закон. Тази действия би трябвало да се осъществя през първото тримесечие на 2023 година.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР