В центъра на София ще се строят сгради с височина

...
В центъра на София ще се строят сгради с височина
Коментари Харесай

Забраниха небостъргачите в центъра на София

В центъра на София ще се строят здания с височина най-вече до 50 метра. За небостъргачи в столицата ще има две зони - край бул. " Цариградско шосе " след 7-ми километър и в Люлин, където бул. " Царица Йоана " пресича Околовръстното шосе.

Това плануват измененията в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които депутатите одобриха на първо четене. Те регламентират височината на постройките в другите елементи на столицата, заяви Offnews.bg.

Сгради по-високи от 75 метра няма да могат да се строят в пространството сред бул. Цар Борис III, бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ", бул. Драган Цанков, бул. " Александър Малинов " и Южната дъга на Околовръстното. Отвъд него пък разрешената височина на постройките ще е до 150 метра.

Целта е да не се скрива гледката към планината, изясни основният проектант на София Здравко Здравков през октомври, откакто разгласи, че планът за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столичната община е бил показан пред депутати от ГЕРБ и ще бъде импортиран в пленарна зала от Александър Ненков.

Въвежда се условие подробният организационен проект на постройките с височина над 75 м. наложително да включва и работен организационен проект. И двата проекта ще се утвърждават от СОС.

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или трансформират в паркинги, плануват още измененията в закона.

Урегулираните като озеленени площи за необятно публично прилагане в междублоковите пространства терени няма да могат да трансформират предназначението си, тъй като стават част от зелената система на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Предлага се и изменение в Закона за териториалното разделяне на Следствен отдел към окръжна прокуратура за уточнение на границите сред регионите „ Витоша “ и „ Панчарево “, както и „ Люлин “, „ Овча купел “ и „ Банкя “.
тагове небостъргач софия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР