В центъра на София няма автомобили! Ако не вярвате, убедете

...
В центъра на София няма автомобили! Ако не вярвате, убедете
Коментари Харесай

Курс по управление на тротинетка или пикник по средата на булевард

В центъра на София няма коли! Ако не вярвате, убедете се сами като посетите „ Александър Стамболийски ”, който е един от затворените булеварди в централната градска част. Едни избраха местоположението, с цел да се научат да карат електрическа тротинетка, други да се поразходят на воля, а трети – да си създадат спонтанен пикник, видя кореспондент на БГНЕС.

Затвореното пространство даде опция на млади и остарели запалянковци за първи път да се качат на двуколката, трансформирала се в цялостен шлагер за транспортиране в натоварените условия на градския трафик. Едни с убеденост се мятаха на возилото, други път им трябваше малко кураж и упътвания на наблюдаващите служители на реда. Съвети даваха и представители на една от компаниите, които дават против възнаграждение услугата в столицата. Щанд с пътна маркировка опъна и Държавната организация по сигурност на придвижването.

На различен щанд ни посреща Александър, чиято компания дава за публично прилагане тротинетки. Той показа, че са решили да употребяват днешния ден без коли, с цел да покажат на хората по какъв начин най-безопасно да се придвижват по улиците.

„ Искаме да им кажем, че би трябвало на първо място, наложително да употребяват каски и да карат в най-дясната част на дясното платно. Ползвателите би трябвало да изградят някаква просвета при използването на електрическите тротинетки “, безапелационен е Александър.

Най-честите неточности, съгласно наблюденията му, са свързани с неправилното секване. „ Тротинетката би трябвало да се приравни към велосипеда. Когато се пресича с колело, каращият би трябвало да го бута по пешеходната пътека. Прави ми усещане, че хората не слизат от тротинетките “, отбелязва той.

„ Бъдещето е в тротинетките, в случай че желаеме да понижим тапите и хората да слязат от колите. С тях ще подобрим качеството на въздуха “, счита мъжът и поучава: Не се стягайте, карайте деликатно с каска ”.

Запитан какво мисли за концепцията да се вади брошура за тротинетките, Александър е безапелационен, че все едно да се желае брошура за каране на велосипед. Срещу тази концепция се разгласи и Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

„ Книжки за подобен вид транспортни средства не би трябвало да се изискват “, изрично съобщи пред БГНЕС и нейният ръководител Малина Крумова. Същевременно тя поучава, че всеки би трябвало обаче да познава разпоредбите за придвижване по пътищата.

Познаването на разпоредбите би трябвало да залегне още в детската градина и учебното заведение. От дребни би трябвало да се учат на съществени правила и опасности и методите за попречване на тези опасности, както и образование у децата да съблюдават тези правила, предлага Крумова и призна, че самата тя е имала потребност от скъпи препоръки за карането на тротинетка.

„ Опитах да карам такава тротинетка, само че не е толкоз елементарна работа. Наистина, запознавайте се, преди да се качите. Това е един от главните фактори, които ще предотврати възможни опасности, когато човек излезе на пътя или по велоалеите “, поучава Малина Крумова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР