В центъра на Бейрут днес се проведе масова протестна акция

...
В центъра на Бейрут днес се проведе масова протестна акция
Коментари Харесай

Протестиращи в центъра на Бейрут се опитаха да превземат сградата на правителството

В центъра на Бейрут през днешния ден се организира всеобща протестна акция против утежняването на общественото състояние на работещите. Участниците в нея се пробваха да завладяват държавния замък Серай, оповестяват медиите.

Пътят им е бил препречен от полицейски сили, които са употребявали гранати със сълзотворен газ против стачкуващите. Сред протестиращите има потърпевши.

„ Хиляди хора пристигнаха на площада в отговор на апела на профсъюзите ”, описа един от участниците в акцията – Хюсеин Хамуд. „ Ливанците са възмутени от небивалия растеж на цените поради срутва на националната валута. ” Той счита, че „ държавното управление не прави нищо да поправи обстановката, по тази причина народът излезе на улицата да отбрани правата си ”.

Ръководителят на профсъюза на ливанските учители Мохамед Касем акцентира, че протестиращите упорстват управляващите да проведат незабавна индексация на работните заплати и на пенсиите за прослужено време. „ Това е законно и разумно искане в изискванията, когато над 70% от популацията едвам свързва двата края ”, означи той. „ Но ние виждаме, че държавното управление пази не трудещите се, а съществуващата корупционна скица и употребява мощ против нас. ”

„ Ливанската стопанска система се разрушава пред очите ни, порастват бедността и безработицата, а страната е застрашена от безпорядък ”, твърди профсъюзният водач. „ При създалите се условия жителите би трябвало да вземат самодейността в свои ръце и да упорстват за промяна на банкрутиралото държавно управление, по тази причина митингите и стачките ще се ускоряват ”, акцентира Касем.

През 2022 година Ливан е на второ място в света по ниво на инфлация - 162,4 %, след Зимбабве (280,4 %). По данни на Световната банка социално-икономическата рецесия в Ливан е най-опустошителната в света от средата на XIX век насам. Спадът на Брутният вътрешен продукт е през 2020 година е 20,3%, през 2021 година - 10,5%, и 5,4% през 2022 година

Във вторник обменният курс на ливанската лира падна до рекордно ниско равнище: от 100 хиляди до 120 хиляди за 1 $. От октомври 2019 година доларът е поскъпнал 80 пъти по отношение на ливанската лира. /БГНЕС

Бейрут / Ливан
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР