В Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица

...
В Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица
Коментари Харесай

Откриват Дом за хора с психични проблеми в Стара Загора

В Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с увреждания ще бъде преобразуван досегашният Дом за деца, лишени от наставнически грижи „ Теофано Попова “ в Стара Загора. Това заяви Иванка Сотирова, заместител кмет по обучение, опазване на здравето и обществени действия. Центърът ще даде опция за пълностоен живот на пълнолетни лица с психологични разстройства, които досега са били настанени в разнообразни институции. Целта е услугата да обезпечи качество на живот, което не позволява обществено изключване за потребителите от целевата група и подсигурява даване на самостоятелна грижа и поддръжка, фокусирана върху постижими резултати.
Двуетажната постройка е подобаваща за настаняване на 20 консуматори.  Община Стара Загора към този момент е получила средства от държавния бюджет в размер на 587 657 лева за осъществяването на нужното планиране и преустрояване на постройката и за закупуване и доставка на обзавеждане и съоръжение. След осъществяване на ремонта в нея ще има подобаващи условя за живот на жителите. Разположението на пространствата ще обезпечи домашна атмосфера и условия за живот, близки до фамилните. Ще се обособят персонални пространства, пространства за ежедневни действия в дребна група и пространства за общи занимания. Ще бъде обезпечено персоналното пространство на жителите - спалните пространства ще са за двама души и ще са с самостоятелен хигиеничен възел с баня. Всяка стая ще разрешава и да се прекарва време за независими действия  (самостоятелни занимания, слушане на музика и др.).
 Един на всеки пети с COVID-19 е с ментални проблеми три месеца след болестта Един на всеки пети с COVID-19 е с ментални проблеми три месеца след болестта
Един на всеки пет пациенти с COVID-19 е диагностициран с психологично заболяване в границите на три месеца след позитивното тестване за вир...
Общите пространства ще са ситуирани и проведени по този начин, че да обезпечават събиране на всички консуматори дружно, елементарно да се ориентират и да имат безконтролен достъп, в това число и на консуматори с двигателни увреждания и затруднена подвижност. Те ще обезпечават опция за осъществяване на занимания и свободни действия, както и опция за елементарен преход към другите общи пространства.  
Приготвянето на храна ще става при домашни условия и ще разрешава присъединяване на потребителите в готвенето или наблюдаването на приготвянето на храна.  
„ Основната цел на услугата е  да се задоволят главните витални потребности на лицата с условия, близки до домашните, както и да се обезпечи равнопоставено присъединяване в живота на локалната общественост посредством еднакъв достъп до публични здания и културни средища (читалища, библиотеки, клубове, общински центрове за работа с възрастни хора с увреждания, спортни клубове) и други “, разяснява Сотирова.
Община Стара Загора е една от дребното в страната с разнородни обществени услуги. В момента се оферират 44, а с новата ще станат 45. В идващия програмен интервал се планува възобновяване на така наречен Дом на инвалида, както и на дома в село Лясково.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР