В Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица

...
В Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица
Коментари Харесай

Откриват дом за хора с психични проблеми в Стара Загора

В Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с увреждания ще бъде преобразуван досегашният Дом за деца лишени от наставнически грижи " Теофано Попова " в Стара Загора. Това заяви Иванка Сотирова, зам.-кмет обучение, опазване на здравето и обществени действия. Услугата цели да обезпечи качество на живот, което не позволява обществено изключване за потребителите от целевата група и подсигурява даване на самостоятелна грижа и поддръжка, фокусирана върху постижими резултати.

Двуетажната постройка е подобаваща за настаняване на 20 консуматори. Община Стара Загора към този момент е получила средства от държавния бюджет в размер на 587 657 лева за осъществяването на нужното планиране и преустрояване, както и за закупуване и доставка на обзавеждане и съоръжение. Ще бъдат обособени персонални пространства, пространства за ежедневни действия в дребна група и пространства за общи занимания. Ще се подсигурява персоналното пространство на жителите - спалните пространства ще са предопределени за двама консуматори и ще има обособени хигиеничен възел с баня към всяка спалня. Всяка стая ще разрешава, с изключение на да се спи в нея, да се прекарва и време независимо в други действия (самостоятелни занимания, слушане на музика и др.).
 Брожение в Стара Загора поради закриване на домовете за деца без родители
Брожение в Стара Загора поради закриване на домовете за деца без родители

Дори комшиите признавали, че тези деца са културни

Общите пространства ще са ситуирани и проведени по този начин, че да обезпечават събиране на всички консуматори дружно , ориентацията в тях да е лесна, а достъпът безконтролен, включително на консуматори с двигателни увреждания и затруднена подвижност. Те ще обезпечават опция за осъществяване на занимания и свободни действия, както и опция за елементарен преход към другите общи пространства. Приготвянето на храна ще става при домашни условия и ще разрешава присъединяване на потребителите, включително в инвалидни колички, в готвенето или наблюдаването на приготвянето на храна. В идващия програмен интервал се планува възобновяване на така наречен Дом на инвалида, както и на дома в село Лясково.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР