В църквата нещата се случват бавно и не мога да

...
В църквата нещата се случват бавно и не мога да
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Промените в БПЦ са бавни, русофилията има здрави корени

В църквата нещата се случват постепенно и не мога да кажа дали позицията в Богоявленското обръщение на патриарх Неофит, в което се осъждат дейностите на Русия, е поврат. Това съобщи в изявление за БГНЕС известният историк проф. Христо Матанов, експерт по средновековна българска и балканска история.

В Богоявленското обръщение патриархът дефинира войната на Русия против Украйна като ужасяваща: „ Унищожителната война срещу братска Украйна... за следващ път припомниха на всички нас значимостта на армията за всеки народ и страна. Господ Бог и Светата Църква благославят единствено онази войска, която не демонстрира експанзия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и страна, в интернационално приетите ѝ териториални граници “.

„ Вероятно патриархът не е написал самичък своето изказване. Сведения за неговото здравословно положение мъчно проникват на открито. Вероятно той е зле и не може да формулира тези витиевати изречения. Вероятно го и писал неговият викарий или някой от по-младите владици в неговото обграждане “, позволи проф. Матанов.

Той акцентира, че битката в Българската православна църка е преди всичко геополитическа, а на второ място е личностна.

„ Геополитическа – в международен мащаб Русия се бори с Украинската черква, която се ориентира към Вселенския патриарх. Повечето български владици, най-вече по-възрастните, са насочени към Москва. Имам поради ловешкия митрополит Гавриил. Самият патриарх Неофит, когато беше здрав, също клонеше в тази посока “, уточни историкът.

Според него личностната драма сега в БПЦ се следи в разногласието сред пловдивския митрополит Николай и Западно- и средноевропейския митрополит Антоний, след „ възможното възнесение на настоящия патриарх “.

„ В църквата нещата се случват постепенно, и не мога да кажа дали тази позиция е поврат. Рано е да се приказва за сходно нещо. Тя е показателна за активността на Църквата, с която тя дефинира своята външна политика “, акцентира проф. Матанов, и добави, че тази позиция отразява мнението на част от владиците в БПЦ. „ Казвам част, тъй като русофилията има здрави корени в Светия Синод, и по този начин елементарно не би могъл да се чака поврат. Малка смяна с дребни стъпки, както постоянно става в Църквата “.

Проф. Матанов счита, че посланието на патриарх Неофит не е намерило отклик в част от политиците, в това число на най-високото място в страната, тъй като те в реалност не се интересуват същински от Църквата, макар че се показват като бранители на православието и християнските полезности.

„ Те не се интересуват от Църквата. Политиците отразяват настроението на нацията. Нацията се държи безразлично, като се изключи дребния брой вярващи. Съществува едно състояние, в което се тупаме в гърдите, че сме православни, под което разбираме " българи ", а в действителност не сме вярващи. Поради това политиците не отделят нужното внимание на Църквата, не се интересуват от протичащото се там, и не са прочели това обръщение. Дори президентът Румен Радев надали е имал време да прочете посланието на Патриарха, като знае авансово, че то е цялостно с общи изречения “, счита проф. Матанов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР