В Трявна, в СУ "Петко Р. Славейков" тече урок за

...
В Трявна, в СУ "Петко Р. Славейков" тече урок за
Коментари Харесай

Как часовете за дарителство се превръщат в часове за живота

В Трявна, в СУ "Петко Р. Славейков " тече урок за доброволчеството измежду деветокласници. Темата е обвързвана с това какво стимулира човек да доброволства и по какъв начин самите те могат да бъдат доброволци. Класът е разбъркан – ромски и български деца, които разсъждават в какво са положителни и по какъв начин със своите умения могат да оказват помощ на другите. За лектора, който гостува, е същински потрес да осъзнае - част от децата са изрично уверени, че не са положителни в нищо. След дълъг опит да бъдат извадени „ на светло” техните мощни страни, някои въпреки всичко се досещат – „ Ако обичам да се полирам и се получава добре – значили, че съм добра в правенето на маникюр?”, „ Ако сготвям и хората ядат на драго сърце храната ми – значи ли, че сготвям добре?”. Така децата осъзнават, че всеки има своите мощни страни и може да ги употребява в помощ на другите, виждат капацитета си и стартират да си имат вяра повече.

А в продължение на тематиката и урока, деветокласниците вземат решение да приложат наученото на процедура и се случва един от най-интересните им часове - измислят ден за занимания в Дома за възрастните хора в Трявна и девойките вършат маникюр на бабите, а момчетата играят табла и шах с дядовците.

Това е единствено един час от програмата на Български дарителски конгрес „ Научи се да даряваш”, която се осъществя за втора поредна година в 22 учебни заведения в 16 обитаеми места в страната. Програмата учи децата на главните правила на дарителството и дейното гражданско присъединяване, развива способността им да демонстрират емпатия, да виждат освен проблемите, само че да търсят и решенията им, да мислят за себе си като за хора, от които зависят положителните промени към нас.

И за тези две години, описват преподавателите, децата същински са се трансформирали - идват с по-голямо предпочитание на учебно заведение, повишили са триумфа си, поддържат връзка по-внимателно един с различен, дават хрумвания по какъв начин могат да създадат потребни неща за другите, пробват се да измислят дребни, само че забавни промени, нужни за мястото, в което живеят. Учителите пък са по-мотивирани и въодушевени в ежедневната си работа, разкрили са нови способи на преподаване, имат разнообразни позиция за ресурсите, които ги заобикалят, по-смели са в опитите, канят като лектори специалисти от компании и неправителствени организации, нерядко – и родители с забавни специалности.

В 105-то учебно заведение в София да вземем за пример, за Ели Георгиева, учител на второкласници, един от най- впечатляващите уроци, трансформирал се в житейски урок, а не просто в образователен час, е този, обвързван с тематиката за бежанците. След първичното терзание, че децата са прекомерно дребни за тази мъчителна тематика, тя открива, че в действителност точно тази възраст е най-подходяща да развиваш приемливост и съпричастност към другия. В поредност часове децата са посетени от представители на Съвета на дамите – бежанки, срещат се с персоналните истории на хора, напуснали страните си при тежки условия, провеждат дарителска акция за бежански фамилии, месят дружно самун в Хлебни къщи, опознават ги и засаждат дружно дърво на другарството.

Затова децата чакат часовете от „ Научи се да даряваш”, тъй като съгласно тях са „ часове за живота”.

Програмата се осъществя от Български дарителски конгрес, с поддръжката на фондация „ Америка за България и фондация Оук, а спонсори са още Сосиете Женерал Експресбанк и Майкрософт. От идната образователна година по системата ще работят 37 учители в 29 обитаеми места в страната. Vesti.bg e медиен сътрудник на плана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР