В тричленен състав Върховния касационен съд остави в сила въззивната

...
В тричленен състав Върховния касационен съд остави в сила въззивната
Коментари Харесай

ВКС реши да не връща делото срещу бившия кмет на Белоградчик Емил Цанков

В тричленен състав Върховния касационен съд остави в действие въззивната присъда на Софийския апелативен съд по делото против някогашния кмет на Община Белоградчик Емил Цанков.

Припомняме, делото пред Върховен касационен съд беше формирано след митинг на прокурор при Апелативната прокуратура в София против решението на Софийския апелативен съд от 19 октомври 2016 година.

Присъдата на САС от 19 октомври 2016 година анулира присъдата против Цанков, издадена от Окръжния съд в Монтана от 11 май 2016 година.

Искането на прокурора е присъдата от САС да бъде анулирана и делото да бъде върнато за ново разглеждане от различен състав на въззивния съд.

 Обвиниха някогашния кмет на Белоградчик
Обвиниха някогашния кмет на Белоградчик

Емил Цанков ощетил общинския бюджет със 125 669 лева

Припомняме и че съгласно присъдата от 11 май на Окръжния съд в Монтана Емил Цанков е приет за невиновен в това, че в интервала 02 януари 2008 - 01 октомври 2010 година в гр. Белоградчик, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - кмет на Община Белоградчик, е превишил властта и правата си за да набави полза на Петя Рускова - шеф на МБАЛ " Проф.д-р Георги Златарски " ЕООД.

Със същата присъда обаче подсъдимият Цанков е приет за отговорен в това, че за интервала 10 юли 2010 - 01 октомври 2010 година в гр. Белоградчик, при изискванията на продължавано закононарушение и в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - кмет на Община Белоградчик, не е положил задоволително грижи при реализиране на предоставената му работа. Цанков превишил властта и правата си.

За това закононарушение по отношение на някогашният кмет на Белоградчик съдът дефинира наказване " отнемане от независимост " за период от 2 години и две години отнемане от право да заема служба в общинска администрация. С присъдата отчасти е почетен предявеният от гражданския просител МБАЛ " Проф. доктор Георги Златарски " ЕООД цивилен иск за сумата от 14 807.42 лв., представляваща имуществени вреди от действието.

 Осъдиха някогашния кмет на Белоградчик
Осъдиха някогашния кмет на Белоградчик

За подписване на неизгодни контракти, нанесли вреди за над 100 бона

С решението на Апелативния съд в София от 19 октомври 2016 година обаче първоинстанционната присъда е анулирана в частите, в които Емил Цанков е приет за отговорен и наказан. Подсъдимият е приет за невиновен и оневинен. Отхвърлен е и предявеният от МБАЛ " Проф.д-р Георги Златарски " ЕООД цивилен иск като безпочвен и необоснован.

Относно настояването делото да бъде върнато за ново разглеждане от различен състав на въззивния съд тричленният състав на Върховния касационен съд намира, че касационният митинг е позволен, само че е безпочвен.

Изложените в митинга изказвания за позволени процесуални нарушавания били неконкретизирани, заради което висшите съдии могат единствено да обобщят, че главните обстоятелства, относими към преценката на обективната и субективната съставомерност на държанието на подсъдимия Цанков, са вярно открити съгласно условията от Наказателно-процесуалния кодекс.

По отношение на изказванията за нарушаване на материалния закон тричленния състав на висшите съдии се солидаризира с решаващия извод на въззивния съд, че заради отсъствието на вреда инкриминираната във връзка с подсъдимия Емил Цанков активност от справедлива страна не би могла да се субсумира под състава на закононарушението " занемареност " по член 219 от Наказателния кодекс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР