В Триъгълника на властта в София е горещо за пета

...
В Триъгълника на властта в София е горещо за пета
Коментари Харесай

Пета вечер на антиправителствени протести

В Триъгълника на властта в София е горещо за пета поредна вечер. Участници в антиправителствения митинг, проведен както и до момента в обществените мрежи от тримата интелектуалци, критици на властта, известни като “Отровното трио “ – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, започнаха да се събират още към 15.30 ч. пред Президентството.

Организаторите на митинга приканват за привикване на Велико национално заседание и смяна на Конституцият и показват като последващи вероятни стъпки гражданско непокорство и  национална стачка.

Към 19.00 часа протестиращите към този момент бяха стотици и се реалокираха пред Министерски съвет. Има хора от разнообразни възрасти, в това число и родители с дребни деца. Има и представители на Българска социалистическа партия и АБВ.

Друга " огнева точка " довечера е постройката на Министерство на вътрешните работи, където към 200 протестиращи последваха апела на съпредседателите на " Демократична България " Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов от през днешния ден по обед и се събраха пред ведомството към 18.20 ч. довечера. На онлайн брифинг по-рано през днешния ден Иванов и Атанасов желаеха оставката на МВР-шефа Младен Маринов и обявиха, че в случай че не бъде подадена до 18.00, ще свикат митинг. В началото на митинга пред постройката на министерството пристигнаха към 200 души. Те скандират " Оставка " и издигат плакати " Вън биячите от Министерство на вътрешните работи! ", " Полицията би трябвало да служи, не да бие! "  

Причините за желаната оставка и митингът довечера, проведен от Демократична България са събитията от петък вечер, когато след ескалиране на напрежението по време на антиправителствен митинг в София и офанзиви против полицейските кордони с предмети и бутилки се стигна до арести. Впоследствие се появиха сигнали, в това число и любителски клипове за полицейски принуждение над арестувани младежи. Двама от тях, след няколко часа престой в полицейски ръководства бяха настанени за лекуване в " Пирогов ". Родителите и на двамата младежи свидетелстват, че имат забележими следи от малтретиране - хематоми, синини и прочие Единият е с комоцио.

" Искаме оставка на това ръководство! Искаме избори! Искаме оставката на основния каскет на Република България, основният прокурор Гешев ", сподели при започване на митинга Христо Иванов.

" 10 от най-силните ми години минаха в тази постройка. Влязох в Министерство на вътрешните работи, в държавното управление на Филип Димитров, с цел да сменим тази система и през днешния ден ми е болно ", съобщи на собствен ред пред протестиращите ген. Атанасов и упрекна Маринов, че е " министър на задкулисието ".

Причините за настояването на оставката са експанзията на служители на реда по време на митингите в последните дни, създалото се напрежение предходната събота край " Росенец ".

Протести са оповестени за довечера в още 10 града на страната измежду които Варна, Бургас, Пловдив, Шумен, Благоевград.

Жители на Ловеч също излязоха на митинг в центъра на града,  който минава под надпис „ Разходка с каскети “, съобщи БНР.

Със алегорична демонстрация на стълбите към парка със остарялата турска цитадела " Меджиди табия " към митингите в страната с претенции за оставката на държавното управление и основния прокурор довечера се причислиха и поданици на Силистра.

Участваха жители с разнообразни политически убеждения, проявата бе окачествена като " надпартийно гражданско събитие ". В изказвания за медиите участници в проявата показаха, че " това държавно управление се е изчерпало и не може повече да ръководи страната ". " Тук няма да видите цветове, ще видите жители, които застават зад това мнение и Силистра се причислява към митингите в цялата страна ", показаха те.

Между 150 и 200 души се събраха на митинга в центъра на Габрово. Организатор на митинга е локална политическа групировка, която има представители в общинския съвет. Хората упорстват за смяна и за институции, които да работят за ползите на обществото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР