В три последователни вечери от 5-ти до 7-ми април, българската

...
В три последователни вечери от 5-ти до 7-ми април, българската
Коментари Харесай

Тед Нийли пресъздал ролята на Исус Христос суперзвезда в едноименния мюзикъл и филм разказва за Евробокс



В три поредни вечери от 5-ти до 7-ми април, българската аудитория съпреживя мюзикъла „ Исус Христос Суперзвезда “, с присъединяване на артиста Тед Нийли. Той за първи път гостува у нас, само че е добре прочут с ролята на Спасителя, която пресъздаде през 1973 година за филмовата акомодация, режисирана от Норман Джуисън. Ден преди да излезе на сцената в зала 1 на НДК, с цел да изиграе за следващ път ролята на Исус Христос, Тед Нийли даде особено изявление за предаването " Евробокс ".




Каква беше първата реакция, когато ви предложиха да играете ролята на Исус Христос

-  О, бях учуден, не можех да схвана за какво мен, тъй като се явих на прослушване за други функции от спектакъла „ Исус “, само че режисьорът, с който бях работил преди година в мюзикъла „ Коса “ в Америка, видя в мен нещо в мен, което аз не подозирах, че владея и съм му признателен за това всеки  ден.

Какво чувството да преживяваш всякога на сцената живота на Исус

-  Това е знамение, убеждавам ви, че това в действителност е нещо чудотворно и хората го одобряват. Аз просто се разхождам по сцената, облечен в одеждите на Исус Христос и на хората им харесва това, което вършим. Така че аз съм блажен всяка вечер, по този начин както в този момент виждам вас и вие ми въздействате с вашите красиви очи.

Какво си спомняте от фотосите на кино лентата „ Исус Христос “ в Израел, почувствахте ли се обвързван с мястото.

-  О, господи, несъмнено, да! Казвал съм го доста пъти и то идва право от сърцето ми. Всеки, който е имал опцията да направи това, което се случи на мен, играейки ролята на Исус от Назарет. Ако бях отишъл в Израел, само че без да съм набожен, макар, че съм бил набожен през целия ми живот, само че в случай че бях отишъл в Израел като безбожник, щях да се прибера вкъщи като християнин, по-късно прекарване, без значение от това къде си вървял, от какво си бил заобиколен, по какво си стъпвал….. даже и в този момент настръхвам като си спомня за това прекарване. Това е най- превъзходното нещо на света и аз няма да спра да съм признателен за опцията, че бях част от този прекрасен план, за мен беше чест, да съм част от това.

Коя беше най- тежката част от ролята, която трябваше да пресъздадете, може би разпъването на кръста.

-  О, безусловно, без никакво подозрение. Представете си това деяние, даже и да се преструвам всяка вечер до момента в който трае шоуто! И по- особено в Израел, където всичко, което виждате във кино лентата е действително съществуващо, то си беше там на място, нямаше нищо издигнато особено като фон, като се изключи двореца на цар Ирод, макетът беше построен на брега на Мъртво море. Навсякъде, където вървяхме и всичко, което се случваше беше под същинските дървета, върху същински пясък, безусловно всичко под краката ни беше нещо особено, беше тип доказателство, за духовната връзка сред всички нас. И през тези две хиляди години  към момента се случва нещо, което е доказателство на това, за което приказваме. За мен, когато се прибрах от Израел, животът ми изцяло се промени, срещнах дамата, която стана моя брачна половинка, във кино лентата тя взе участие като танцьорка, тъй че след кино лентата, в живота ми настъпи коренна смяна, сега имам семейство, имам кариера, и изживявам този прелестен театър всяка вечер. Аз съм най- щастливият човек.

Повлия ли ви по някакъв метод осъществяването на Йън Гилън, който пръв изпя рок песните, написани от Ендрю Лойд Уебър, преди да се роди рок операта „ Исус Христос Суперстар “.

-  Ако мога да кажа по моя си тексаски фасон: „ Благодаря ти, Господи за Йън Гилън, тъй като той даде основата с този план и с неговото необикновено осъществяване. Слушах го по какъв начин извайва фразите и изговаря текста, по какъв начин извършва песните, цялата страст, която влага в тях, тъй че и моето осъществяване на песните ми бе показано от Йън Гилън, който ме научи по какъв начин да ги изпея. Разбира се всичко това е посредством и на Тим Райс и Ендрю Лойд Уебър, които сътвориха този необикновен мюзикъл, освен това го написаха, когато бяха едвам 20-сет годишни, още деца и към всичко основано от тях има нещо доста духовно. О, Господи, от къде им пристигна всичко това на разум, по какъв начин го измислиха, брилянтно е!

-  Случва ли ви се и в елементарния живот да влезете в ролята на Спасителя, отъждествявайки се с ролята, която пресъздавате към този момент над 40 години.

-  Да, върша го! Усещането е като че ли има някой, който те направлява от самото начало, оказва помощ ти да вземаш решения. За мен най- значимото нещо през целия ми живот е да споделям с хората, да чувствам по какъв начин си съчувстваме като поддържаме връзка по сред си, да сме почтени по сред си, да почитаме това, което вършим и да се учим един от различен, и в случай че приемем това и го прегърнем, тогава това е най- прелестното нещо.

Няма по какъв начин да не се познавате с композитора Ендрю Лойд Уебър, какво си казахте, когато се запознахте и продължавате да споделяте.

-  О, да несъмнено! Това беше реакция на безпределно почитание един към различен и вижте  кой е той в този момент, какво се случва с него! Той към момента написа, основава невероятни неща, към момента работи с Тим Райс и неговите текстове. Както знаете да вземем за пример Тим Райс е създател на текста в песента на Елтън Джон за филма- мюзикъл  „ Цар Лъв “. Тим и Ендрю основават шоута от самото начало и  не престават да творят невероятни неща. Ендрю неотдавна имаше рожден ден и това шоу беше излъчено по американската телевизия предходната събота като концерт. Така че нещата, които двамата основават не престават да се извършват в целия свят и освен аз, само че актьори от целия свят всеки ден пресъздават написаното от Ендрю Лойд Уебър и Тим Райс. Двамата трансформираха нашето потомство в доста по- положителна посока, духовно извисена, реализираха го посредством музиката, тъй като музиката е международният език, език понятен в целия свят.

- С  визията си вие слагате отпечатък върху облика на Исус, спирали ли са ви хора на улицата, с цел да ви кажат, че наподобявате на Спасителя и да споделят нещо значимо с вас.

-  Да, хората ме стопират и ми описват невероятни истории, по какъв начин откакто са гледали кино лентата той им е оказал помощ да открият своята нематериалност, това, което ми споделят е ужасно. Идеята цялата историята да е разказана посредством музиката и дребните деца като чуят музиката……. тя ги въодушевява и ги води през целия им живот като някакъв необикновен тип нравствен лидер. Нещото, което научих през годините от хората и това, което те ми споделиха е, че животът им се е трансформирал изцяло по-късно музикално прекарване. Това ме прави толкоз благополучен!

Интервюто с Тед Нийли можете да чуете и от звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР