В третото събитие от поредицата Успешните“ сме горди да ви

...
В третото събитие от поредицата Успешните“ сме горди да ви
Коментари Харесай

Тадаши Ямашита – гост на „Успешните“ през следващата седмица в клуб „Фарго“

В третото събитие от поредицата „ Успешните “ сме горди да ви представим сенсей Тадаши Ямашита – популярен занаятчия по бойни изкуства, приет като най-бързият каратека – 13 удара за 2 секунди, участник в доста холивудски филми от 80-те и 90-те години.

Срещата е на 20 октомври 2022 година, четвъртък, от 18:30 ч. в клуб „ Фарго “. Входът е свободен!

До края на годината поредицата събития „ Успешни “ ще ви запознае със седем вдъхновяващи имена. Събитията се организират с поддръжката на община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2022 година.

В третото издание на „ Успешните “ следва да се срещнете с изключителния сенсей Тадаши Ямашита – прочут на българската аудитория от филмите „ Американска нинджа “.  Роден през 1941 година в Япония, той смята себе си за окинавец. Баща му умира, когато е на три години и дружно с майка му се преселват на остров Окинава. Още от дребен се отличава със своя избухлив манталитет и корав темперамент. В учебно заведение постоянно се бие с по-големите възпитаници и този факт притегля вниманието на шефа – преподавател по карате, който принудително го води в доджото, където дребният Ямашита учи бойните изкуства, както и най-важното – дисциплинираност.

Тадаши учи Шорин Рю карате при сенсей Шугоро Наказато – 10-и дан и Матайоши кобудо при сенсей Шинпо Матайоши – 10-и дан на девет годишна възраст. Първият си черен пояс, сенсей Ямашита пази на 16 годишна възраст. През 1960 година печели карате шампионата на Окинава по Ката и Кумите. Въпреки младата си възраст взе участие в голям брой дуели с изтъкнати майстори по бойни изкуства от Окинава и Япония, които печели безапелационно. Паралелно с бойните изкуства интензивно се занимава с мотоциклетизъм, където също печели голям брой национални трофеи.

През 1972 година се реалокира в Южна Калифорния, където Майк Стоун – международен първенец по карате и Ед Паркър – създател на Кемпо карате, разпознават в сенсей Ямашита талантлив каратека и виртуоз в багра с оръжия. Сенсей Тадаши Ямашита показва гения си през 1973 година на шампионат в Лонг Бийч пред 7000 фенове. Признат е като най-бързия каратека – 13 удара за 2 секунди. Основава Международна Ямашита Будо Асоциация, Американска Асоциация по Шорин Рю карате и Зен Окинава кобудо. Подготвя четирима международни първенеца за експерти в разнообразни категории на кикбокс, тайбокс и карате /пълен контакт/.

На базата на своя богат опит развива бойната система СуйКенДо – пътят на водния пестник. СуйКенДо е бойно изкуство, което се отличава с бързи, взривни и флуидни техники, ориентирани към ефикасната самозащита. Допринася за популяризирането на бойните изкуства в целия свят с участията си в доста американски и японски екшъни, измежду които поредицата „ Американска нинджа “, както и документални филми. Публикува редица книги и видео материали за карате и кобудо.

Очакваме ви в четвъртък – 20 октомври от 18:30 ч. в клуб „ Фарго “ за специфичната ни среща със сенсей Тадаши Ямашита.

Поредицата „ Успешните “ цели да запознае младежите с изтъкнати експерти от сферите спорт, кино, спектакъл, литература, публицистика. Гостите ще споделят за извървения път до задачите, за които в миналото са мечтали. За качествата, които са им били нужни и грешките, които са позволили. Срещите се организират в клуб „ Фарго “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР