В третия по големина град в Съединените щати, Чикаго, една

...
В третия по големина град в Съединените щати, Чикаго, една
Коментари Харесай

По следите на Батман: „Уилис Тауър“ в Чикаго – сградата, от която светът видя Готъм Сити

В третия по величина град в Съединените щати, Чикаго, една от най-впечатляващите туристите гледки са неговите небостъргачи. Там е издигнат първият небостъргач в света, „ Хоум Иншуранс Билдинг “, през 1885 година Във втория най-посещаван град в Съединени американски щати се обитават емблематични здания като „ Тръмп Тауър “, седалището на Банката на Федералния запас, Чикагската фондова борса и „ Чикаго Трибюн “, един от най-големите американски ежедневници.

Но несъмнено една от най-впечатляващите и алегорични за града здания е „ Уилис Тауър “ (Willis Tower), известна в предишното като „ Сиърс Тауър “ (Sears Tower). До 2012 година „ Уилис Тауър “ е най-високата постройка в Съединени американски щати, само че по-късно шампионата поема „ Уан Уорлд Трейд Център “, издигнат на мястото на кулите-близнаци в Ню Йорк.

Но „ Уилис Тауър “ е известна и по друга, безпределно забавна причина. Това е небостъргачът, именуван още „ Сградата на Батман “ или „ Сградата на Готъм Сити “, тъй като точно там са снимани някои от най-емблематичните подиуми в няколко от филмите от поредицата за Батман.

Със своите впечатляващи 443 метра височина и цели 110 етажа „ Сградата на Батман “ смая и екипа на Агенция БГНЕС.

Докато се изкачваш с асансьора към последния 110-ти етаж на „ Уилис Тауър “, от машинален представител в него звучат забавни детайлности за историята и действието на постройката.

Началото на строителството на небостъргача e август 1970 година и е приключен на 4 май 1973 година. Идеята за основаването на постройката идва от 9 цигари, образуващи квадрат и след това размествани една по отношение на друга, с цел да се получи разчупената архитектура. Съоръжението съставлява 9 квадратни тръби-колони, образуващи в основата огромен квадрат. Тръбите не престават дружно до 66-и етаж, пет от тях – до 90-ия етаж, а единствено две образуват оставащите 20 етажа. На покрива са сложени две великански телевизионни антени.

Площта на зданието е 416 000 м², което се равнява на 57 футболни стадиони. Има 104 високоскоростни асансьори, които разделят постройката на три елементи. 16 000 тонирани стъкла разкриват панорама, неописуема с елементарни думи. Облицована е в черен алуминий.

Когато асансьорът изсипе потока от туристи, те минават през разнообразни атракциони – сцена на артистично чикагско шоу, холограмен аспект на Чикаго от птичи взор, зала на баскетбола и други, в които всеки клиент може да вземе присъединяване и да се почувства част от американската поп просвета.

Накрая потокът от любопитни фенове доближава до заветната цел – голямата зала, в която героят на Крисчън Бейл от кино лентата за Батман на Кристофър Нолан „ Черният рицар: Възраждане “ подвига наздравица с чаша шампанско, наслаждавайки се дружно със своите посетители на гледката на мрачния Готъм Сити (Чикаго и неговите небостъргачи).

Малцина знаят, че доста от външните подиуми и злокобните тунелни фрагменти на Готъм в „ Батман “ в действителност са снимани в Чикаго. Екипът на БГНЕС съумя да се убеди от първо лице в потискащата и побиваща тръпки атмосфера на т. н. „ катакомби на Чикаго “ – там, където можеш да разпознаеш мястото на не една от сцените на идващия с Батмобила обичан комиксов воин и битките му със заплашителния Жокер.

Но да се върнем на върха – там, където се чувстваш измежду облаците, като че ли си „ стопанин на света “. Гледката от напълно остъкления финален етаж на постройката разкрива целия град Чикаго, неговите три равнища и впечатляващата транспортна метросистема, десетките яхти, корабчета и лодки, движещи се по езерото Мичиган, алеите на Милениум парк, комерсиалните и публични напълно стъклени издигащи се като кули градски небостъргачи - един от различен по-впечатляващи. А с цел да се почувстваш в действителност като разхождащ се в облаците, има особено построени дребни стъклени ниши, наподобяващи остъклени балкончета. Техният под е напълно транспарантен и влизайки в тях, те обзема комбинация от лек боязън и голямо вдъхновение и възбуденост – като че ли си птица, понесла се над големия мегаполис.

От тази година знаковата „ Уилис Тауър “ се свързва и с мотив, донесъл национална горделивост на България и станал причина доста американци да научат повече за страната ни. Тя бе осветена в цветовете на българския трибагреник по случай националния празник 3 март. Това стана с изключителните старания на българския общоприет консул в Чикаго Светослав Станков. Заедно с Гари Мичън, общоприет шеф в „ Уилис Тауър “, и Закари Томас, действен координатор, те съумяха да осъществят това първо по рода си самопризнание към българската общественост - сполучлива и неделима част от социално-икономическия живот на „ Ветровития град “, както е именуван още Чикаго. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР