В третия кръг от квалификациите на турнира от ITF в

...
В третия кръг от квалификациите на турнира от ITF в
Коментари Харесай

Тенисисти лъжат букмейкъри

В третия кръг от квалификациите на шампионата от ITF в австралийския град Тувумба американката Александра Стивънсън се отхвърли в третия сет. По-точно не просто в третия сет, а при 4:5 и мачпойнт за съперничката. 

Стивънсън се отхвърля постоянно - в Тувумба това беше примерно за 70-и път. Много постоянно го прави един-два гейма преди загуба. През 2007 година имаше серия, в която се отхвърли три пъти подред - един път гейм до загуба, а два пъти - два. Общото мнение е, че тя има крив темперамент, не обича да пада и не желае да радва съперничките си с чиста победа. 

Но има и друго пояснение.

Залагане против себе си

Напълно допустимо е Стивънсън да залага на себе си - естествено, посредством медиатор. И когато стане ясно, че не може да победи, да се отхвърля от мача. В резултат на това залозите се анулират и тя получава парите назад.

Разбира се, с цел да сработи сходна скица, би трябвало да се избере точният букмейкар. В къщите има три разновидността на реакция при отвод на състезател. 1. За да се зачете резултатът от мача, е задоволителна една  точка отиграна. 2. За тези е задоволителен един изигран сет. 3. Мачът би трябвало да бъде изигран до дъно - във всички останали случаи залозите се нулират, парите се връщат.

Болшинството от огромните адвокатски фирми работят по третия вид. Съответно, когато Стивънсън без забележими аргументи се " контузва " на мачпойнт за съперничка, това буди съмнения.

Стивънсън не е единственият недоверчив състезател. На дребните шампионати това е много публикувано. Например при започване на септември на шампионата от ITF в Прага белгийката Магали Кемпен се отхвърли на мачпойнт за съперничката си - французойката Алис Реми. После във фейсбук написа, че е имала проблеми с ръката. А нищо не пречеше да изчака една точка и да падне, щом я боли. Преди няколко дни на мъжкия фючърс в Испания белгиецът Аксел Франк се отхвърли при три мачпойнта на противника му. При странни условия на финала на чалънджър през 2013 година се отхвърли и Теймураз Габашвили, който след това призна, че е бил здрав.

Забранени игри  

Разбира се, играчите не би трябвало да залагат - дори на лична победа. Tennis Integrity Unit постоянно дисквалифицира за това. Например през 2016 година наказване за залози получи французинът  Констан Лестен. Разследването сподели, че от февруари 2012 година до юни 2015-а той е заложил на 220 мача, само че в нито един от тях не е взел участие. Затова през 2008 година АТР дисквалифицира италианеца Федерико Лучи - той е заложил на 836 мача, включая и един негов.

През 2009 година Каролин Возняцки бе разследвана за връзка със
залози на мачове и отказвания. В Люксембург тя отхвърли да продължи мача с Ан Кремер при 7:5, 5:0 в своя изгода. В това, че датчанката е контузена, никой не се и съмняваше. Проблем стана фактът, че татко по време на втория сет влезе на корта при 3:0 и сподели безшумно да се откаже при 4:1 или 5:0 в своя изгода. Обяснението беше, че в идващия мач тя нямало да може да играе, а просто желала няколко гейма повече да порадва почитателите. По разпоредбите на WTA всички треньори би трябвало да излизат на корта с микрофон. Зрителите чули за проекта и почнали да залагат на Кремер на висок коефициент. Обаче Возняцки не бе осъдена за това.

Подозрения към Никорай Давиденко през 2007-а имаше, откакто той завоюва първия сет, а по-късно се отхвърли в мача срещу Мартин Васало-Аргуело. Възможно е към този момент тенис управляващите да стартират да се вглеждат освен в необикновената динамичност на залозите, само че и в  странните отхвърли преди мачпойнти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР