В третата седмица на месец март, когато вниманието на повечето

...
В третата седмица на месец март, когато вниманието на повечето
Коментари Харесай

Как коронавирусът щеше да срине глобалната финансова система

В третата седмица на месец март, когато вниманието на множеството хора беше фокусирано върху растежа на смъртните случаи от ковид и апокалиптичните подиуми в болничните отделения, световните финансови пазари се приближиха до колапс, сходен на този от септември 2008 година Това показва в собствен разбор в „ Гардиън “ професорът от Колумбийския университет Адам Туз.

По думите му пазарите са реагирали на един до неотдавна невъобразим сюжет.

Цените на акциите на редица огромни корпорации се сринаха. Стойността на $ се повиши по отношение на тази на всички други парични единици, удряйки длъжниците по целия свят. Инвеститорите започнаха да продават всичко, даже обичайно считаното за безрисков актив злато. Единственото, което се търсеше, бяха долари. Пазарите на държавни облигации – самата основа на финансовата система, се люшкаха нагоре-надолу в суматоха.
Уолстрийт се срина поради петрола и ковид Търговията спря автоматизирано за 15 минути
На 23 март 26 трилиона $ бяха заличени на тържищата, което нанесе големи загуби както на малцината богати притежатели на акции, по този начин и на груповите спестявания на пенсионни и застрахователни фондове.

„ Икономиката спря със скърцане “

След съдбовен интервал на съмнение редица държавни управления постановиха карантина, с цел да удържат смъртоносната пандемия. Глобалната икономическа машина, основана да пораства, спря със скърцане. Тази година за първи път от Втората международна война насам производството ще се свие. И то освен в Европа и Съединени американски щати.
Снимка: Getty Images
Днес е ясно, че, в случай че събитията го наложат, можем да „ изключим “ стопанската система. Последствията обаче са пагубни. Милиони хора по целия свят останаха без работа. Секторът на услугите, в който са заети най-вече служащи, е измежду най-тежко засегнатите.

Никога до момента световната стопанска система не е преживявала едновременен потрес от сходен мащаб. Неизбежно ни чака тежка световна криза, счита Тууз.

Кредитите – спасението в рецесията

Ключовият въпрос е каква част от стопанската система ще оцелее след карантината, а това зависи от съществуването на заеми. Бизнесът работи на заем. За да оцелеят в рецесията, милиони компании и фамилии разчитат на държавни помощи. Приходите в хазните обаче също са секнали, тъй че и страните се нуждаят от заеми.

Свидетели сме на най-големия растеж на обществен недостиг и държавни задължения от Втората международна война насам. А днешната криза е по-бързо настъпваща и по-интензивна от която и да било друга до момента, предизвестява професорът.
„ Афис “: Хората у нас се усещат покрай „ ръба “ във финансово отношение Всеки десети дава отговор, че има средства за още една седмица
По думите му, обаче, е имало и още по-черен световен сюжет: Ако, с изключение на рецесията, бяхме изправени и пред строги ограничения за икономии – с растящи лихви и затегнато кредитиране. Това към този момент се случва в по-слабо развитите страни по света. Но най-малко към този момент беше избегнато в Европа и в Съединените щати. Ключова роля за това изиграха техните централни банки.

ФЕД даде звук

На 15 март ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл разгласи забележителни ограничения. Американската централна банка понижи лихвите си до нула, нещо, което до момента е правила единствено един път – в пика на рецесията през 2008 година Също по този начин, с цел да стабилизира пазара на американските скъпи бумаги, даде обещание да налее в тях 700 милиарда $.

Това обаче бяха ограничения в помощ на американската стопанска система, а коронавирусът е световен проблем. За да подсигурява, че доларите ще продължат да стигат до всички банки във всички огромни финансови центрове по света, Федералният запас усъвършенства изискванията по така наречен линии за валутен суап – съглашения сред централните банки за това по какъв начин да си обменят долари против евро, паундове, швейцарски франкове и така нататък И вкара нови суап линии с спомагателни страни, с цел да подкрепи разрастващи се стопански системи като Мексико, Южна Корея и Бразилия.
Уолстрийт регистрира спад от 6% и след понижаването на лихвите от Федералния запас Основните европейски пазари също отвориха търговията с огромни сривове
С други думи, Пауъл употребява главното оръжие от финансовата рецесия през 2008 година, само че го разпростра доста по-бързо, отбелязва професорът.

Отвъд Океана

На 18 март английският паунд спадна до най-ниското си равнище от 1985 година насам. Това беше и третият работен ден на новия гуверньор на Английската централна банка (Bank of England) Андрю Бейли.

На идващия ден институцията разгласи, че ще влага 200 милиарда паунда в английски държавни облигации. За разлика от 2008 година, няма да прави това по отношение на прелиминарен план-график, а ще стартира да „ налива “ пари неотложно.

Отново на 18 март на незабавно среднощно съвещание Европейската централна банка (ЕЦБ) също реши да работи. Оттам оповестиха, че ще стартират да изкупуват държавни облигации и корпоративни бумаги на стойност 750 милиарда евро. И още: че при потребност ще преразгледат някои от „ самоналожените си ограничавания “. За институция като ЕЦБ това е гражданска война.
Положителни сигнали от тържищата през миналите часове Индексите „ Дау Джоунс “ и „ Стандарт едн пуърс “ завършиха с растеж от над 5%
Ограниченията (нива на инфлацията, правила за това какъв дълг и в какви количества може да се изкупува и т.н.) – са това, върху което се гради банката. Ясно е, че консервативните членове на Изпълнителния й съвет са били срещу, само че хаосът на пазарите наложи изключителни ограничения.

Втората стъпка

Отвъд Океана на 23 март Федералният запас разгласи втори огромен пакет в поддръжка на стопанската система, включващ закупуване на облигации в безграничен размер и стратегии за гарантиране на кредитни потоци към корпорации и държавни и локални управляващи. Тази интервенция в пазара на корпоративните облигации беше възприета като невиждана стъпка.

След като 2 дни по-късно и американският Конгрес се споразумя за пакет стопански тласъци на стойност 2 трилиона $ – над 2 пъти повече от този през 2009 година, борсовите показатели най-сетне се успокоиха.
Борсите регистрираха най-лошите три месеца за повече от 30 години Според някои планове икономическият напредък ще се забави с 2,8%
В началото на април Английската централна банка също предприе радикална мярка – краткотрайно дава непосредствено пари на държавното управление за битка с ковид. За финален път на Острова това се случи през 2008 година

В еврозоната политическата съгласуваност лиши повече време. Рим за следващ път се почувства зарязан и лиши седмици на договаряния, до момента в който се стигне до компромис по какъв начин Европа да подкрепи най-тежко засегнатите (не единствено от ковид, само че и от икономическите последствия) Италия и Испания.

Опустошителна криза по света

Неравенствата на Стария континент не могат да се сравнят с това, което се случва в други елементи на планетата. На доста места опциите за кредитиране са орязани. Световната банка предизвестява за опустошителна криза в редица африкански страни.

Почти половината страни в света – над 90, към този момент са кандидатствали за финансова помощ от Международния валутен фонд.

Европа и Съединените щати съумяха да изравнят кривата на финансовата суматоха, поддържайки жизненоважния поток на кредитиране. Без него огромна част от стопанските системи през днешния ден нямаше да са на изкуствено дишане, а към този момент щяха да са починали.

Предпазната мрежа

Поддържането на кредитирането беше авансово изискване за налагането и удължаването на карантината. Мерките за намеса, които западните централни банки започнаха през последните 6 седмици, бяха невиждани и немислими единствено месец по-рано.

Те дадоха резултат – под финансовата система беше „ опъната “ голяма обществена „ защитна мрежа “. Ликвидността, предоставена от централните банки, разреши на страните да усилят обществените си разноски, с цел да се борят с пандемията и с нейните обществени и стопански последствия.

Може и в никакъв случай да не разберем какво е ставало зад затворените порти на Федералния запас, ЕЦБ и Английската централна банка (досега оттова са изтекли само откъслечни догатки за яростни спорове). Взетите решения обаче предотвратиха световен финансов срив. Поне към този момент.

Предстои Западът да откри метод да протегне ръка и на останалата част от света.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 735 22 36 105 Света 2 004 819 6 959 126 830 485 362 Заразени* Нови Починали България 735 22 36 Света 2 004 819 6 959 126 830
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР