В третата част от интервюто на Гриша Ганчев на Код

...
В третата част от интервюто на Гриша Ганчев на Код
Коментари Харесай

Ексклузивно: Гриша Ганчев за Лудогорец, Бил Гейтс и...

В третата част от изявлението на Гриша Ганчев на " Код Спорт " босът на " алените " засегна тематиката за комплицираните взаимоотоношения, които клубът от " Българска войска " има със 7-кратния първенец Лудогорец. И изрече мощни думи по адрес на разградчани. Намеси и унгарския министър председател Виктор Орбан, който неотдавна гостува на " Лудогорец Арена " за мача неговия обичан отбор Видеотон с нашия отбор. Ганчев приказва също по този начин за треньорите и чужденците в българския футбол, върна се и на тематиката за ЦСКА.

- Откъде потегли войната сред ЦСКА и Лудогорец?

- Ние не водиме война с никого, те водят война с нас! Ние сме в окопа и драпаме. Сложили сме огромните каски и това е. С кого да водиме война ние? Нито пари имам да плащаме на съдии, нито имам пари да заплащам на Футболен съюз. И аз се чудя къде са тези органи. Тук разнищиха строителни, ресторантьорски, хотелски, не знам какви компании. Абе, по какъв начин не щат да ни дойдат на посетители на нас във футбола, бе! Няма ги, не желаят да дойдат!

- Може би не ги каните вярно.

- Ами, ето, да заповядат във футбола прокурори, ДАНС-МАНС и да видят. Те чак по Европа го знаят някакъв Караманджуков, че се разнася с едни торби с пари напред-назад по съблекалните, а тук никой го не знае. Премиерът на Унгария пристигна тук на мача, само че на домакинската среща не отиде. Защо? За да не му отрежат главата съдиите.

– В мача на България против Кипър от 14-те национали, които играха, сте били шеф на 9 от тях в Литекс като множеството от тях са рожба на академията на някогашния ви клуб.

- Така е.

- Как приемате или по-точно по какъв начин тълкувате този факт?

- Лошото е, че не са това качество, че да са във водещи европейски тимове. Качеството идва с конкуренция. Просто би трябвало да се обърне пирамидата по някакъв метод. Трябва да почнем да постановяваме българи да играят. Не можем без чужденци, надалеч съм от тази мисъл. Но ето – като няма българи, сме се принудили. В ЦСКА има 13-14 чужденци.

- А има ли вид да стигнете до прекаленост – единствено чужденци?

- Има го и този вид, за какво да го няма? Има вид, откакто школата ни не работи. В най-скоро време ще вземем ограничения и ще се чуе. Дочувам, че има и корупция, което е немислимо да се случва. Ние би трябвало да произвеждаме играчи! Ще вземем експерти от чужбина, както в Ловеч го бях направил. Идваха всяка година хора от Оксер и работеха. Същата работа ще стане и вЦСКА. Но до момента не ни остава време. Но не може да продължава по този метод. Ние би трябвало да вадим български играчи!

- За какъв брой време смятате, че може да извършите академията на ЦСКАтолкова продуктивна, както тази в Ловеч?

- Поне пет години оттук насетне. За година и половина-две да си довършим, каквото би трябвало с базите и към този момент да търсим високо спортно майсторство, а не да ги събираме на кг. За какво са ни? Чак на мен ми се обаждат – туй детенце, онуй детенце… Ще създадем три групи U15, U17, U19 по 20 индивида, които съгласно условията на шефа на школата и на треньорите, да са качество. Да разчитаме примерно един-двама да могат да влязат да играят в първия тим. А другите, с които подпишем контракти и тръгнат, умерено да си играят във втората шестица на „ А “ група, във водещите тимове в „ Б “ група. Просто да сътворяваме играчи. Като се обърна по тимовете и като погледна, има най-малко 150 мои играчи от нашата академия в Ловеч, които играят в „ А “, „ Б “ и „ В “ група. В последна сметка той поради това идва, да я изкара тази академия и след това 10-12 години да има с какво да се прехранва.

– Защо променихте тактиката си по отношение на треньорите? Преди малко казахте, че обичате младежите, а в Литекс залагахте най-вече на табели.

- Работех, работех с какви ли не. Треньорството е малко като покера. Ако имаш шанс да ти върже… Аз вярвам в младежите. Гледайте какво става в Германия, в Англия – на всички места млади треньори. Старите с разбиранията им от преди 20 години… Всяко ново начало е мъчно. Единствено скърбя за Христо Янев, че не можа душевен да се окопае. В Нестор имам ужасно огромно доверие. Сериозен, грамотен човек, знае футбола. Направи някои неточности, потегли да трансформира схеми в хода на сезона. Това е материалът, с който разполагаше, нямаше различен. Но мисля, че се е осъзнал. Всеотдаен, работен, вежлив, приказва пет-шест езика съвършено – какво да желаеме от него? Все отново девет години е бил асистент в Бундеслигата. Ако и там не са го научили, къде да го научат, бе, братко?

– Във вашето послание в юбилейната книга на ЦСКА казвате, че не постоянно най-правилното е да направиш вярно. В последна сметка по правилния път ли потегли ЦСКА, откакто имаше опция – загробване с тези 38 милиона или прескачане юридически с сдруженията?

- Старият футболен клуб просто не беше допустимо да съществува. Това е пределно ясно на всички. Ще ви го кажа, както съм го казвал доста пъти до момента - когато са се сменяли управления и така нататък всеки взима по един щемпел в джоба и почва да праска анекси и да прави мръсно на този, който го е наследил. Тук не приказваме за парите. Едно 15-20 години щяха да се мъкнат едни каузи, едни чудесии нон-стоп. Ти чувал ли си за лицето Иван Боладо? Е, този е бил футболист в ЦСКА. Кога е бил – това е обособен въпрос. Аз не го помня, само че бил играл 15 минути. В момента има дело, съдят новия клуб ЦСКА за 800 хиляди евро.

- Най-скъпият състезател.

- Нещо ужасно! Там е била една яма, корупционна дупка, която няма задръстване. Другото нещо – по какъв начин ще се оправиш с енергото, с Национална агенция за приходите, с това, с това? Ами, 4,5 млн. лв. са още от 2005 година оставени, чукат си едни лихви… Идва идващ, заплаща нещо, отива, намира хора в Национална агенция за приходите, те го разсрочват. Идва идващият, взима да заплаща, само че главницата си стои от 2005 година Питам аз – когато се е продал ЦСКА на някакви индийци, за какво тогава с парите не са погасени тези отговорности към Национална агенция за приходите? В последна сметка воденичният камък наЦСКА е бил Национална агенция за приходите. А в интернационалните институции е УЕФА. Там е мъртва хватка, няма отърване. Плюс това, от 1990 година сте във футбола и знаете доста добре, УЕФА и ФИФА пазят постоянно правата на играчите, на сътрудниците, на хората, които имат да получават пари. Ето, в този момент минете през синдик, дайте си претенциите пред него. Като ви утвърди, ние платихме, взимайте си парите. В Испания това е естествена процедура, да не приказвам за Турция. Ето го Глазгоу Рейнджърс, ето ги и италианските клубове Фиорентина, Парма и така нататък И те минаха през тази работа. Единственото е, че ЦСКА отново сложи международен връх. Всичките заплащания за остарели търговски сдружения са от порядъка сред 8 и 12%, а ние платихме 39% от цената. Аз не мисля какъв брой по-морално трябваше да се случи. Лошото е да не са се запътили някои други към тази работа, тъй като никой не знае те какъв брой заплащат. А да ви кажа за три години, откогато сме в ЦСКА, сме платили над 4,5 млн. лв. налози на Национална агенция за приходите. Това са обществени, здравни, налог на заплатите и така нататък Някои споделят, че един новооснован огромен гранд от няколко години и той плащал толкоз. А пък слушам от други, че бюджетът му бил… Учил съм счетоводство, само че очевидно не съм го доучил, тъй като не ми се връзват цифрите.

– Защо се разделиха пътищата ви с различен наедрял предприемач - Васил Божков, с който преди 3 години имахте желание дружно да управлявате ЦСКА?

- Бяхме правили една среща. Г-н Божков не беше уверен дали би трябвало да се връща в спорта. Това беше цялата история. Но и аз го разбирам – толкоз псувни и плюнки е отнесъл. Като виждам мен какво ме вършат, въобразявам си него! Свършва мачът и цяла нощ ми пишат. Откъде ми знаят телефона „ мечки “, „ тигри “, „ зебри “ и не знам какви – всеки дава мнение. Този за какво не игра? Чакай, бе, аз треньор ли съм? Не съм приказвал с Инджов, само че в случай че още малко ми се вършат на паисийевци, мога да потърся избавление от рода на Бил Гейтс някой.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР