В този момент сме в условие на първия мандат. ГЕРБ

...
В този момент сме в условие на първия мандат. ГЕРБ
Коментари Харесай

Кирил Петков: На ГЕРБ предлагаме да подкрепят наше правителство без техни министри

В този миг сме в изискване на първия мандат. ГЕРБ имат два пътя - да създадат коалиция с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН ", а тя идва с цена. Движение за права и свободи ще изиска енергетиката, " Има Такъв Народ " - автомагистралите, пари. Ако изберат този път се връщаме към минали години. Вторият вид е да приказват с нас, само че има ограничаване. Не желаеме държавно управление с първия мандат, а с втория мандат, само че без министри на ГЕРБ. Това сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Той посочи, че приказва за държавно управление на малцинството, чиито решения ГЕРБ поддържа, откакто целите на кабинета са авансово набелязани и времево написани. " Не ме е боязън, че ще бъдем свалени след няколко месеца при едно държавно управление на малцинството ", разясни Петков.

" Могат да ни поканят на среща. Ние ще отидем, където ще кажем какво желаеме да се случи в какъв период и тогава да преценяват дали желаят модела Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ. Аз не бих дал празен чек на никого, те също. Да видят какво предлагаме. Искат надзор - има го през Народното събрание. Всичко е допустимо, единствено две неща не са вероятни, да ги подкрепим в първия мандат и да вкараме техни министри в наш кабинет ", заключи Кирил Петков.

Според него не е нужно да се чака връчването на първия мандат, с цел да стартират диалозите. По-рано през днешния ден, също в телевизионно изявление, ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, още преди да се връчи първият мандат.

По мотив неналичието на доверие сред двете най-големи политически групировка, някогашният министър председател сподели, че то може да се построи с триумфи, " които са реализирани в някакво координирано придвижване ".

Сближаването на позиции и смяната в тона на диалозите сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ", които се видяха при започване на седмицата, се оказаха краткотрайни. Това демонстрираха изказванията на водачите на обединенията след срещите при президента. Още в първия работен ден от новата седмица след Великден от двете най-големи парламентарни сили оповестиха, че по план за законодателна стратегия, съдържаща 30 законопроекта.

На този декор упованията бяха след диалозите при президента да се разбере какви биха били идващите взаимни крачки към излаз от политическата рецесия. Вместо това от " Продължаваме промяната - Демократична България " оповестиха, че, че кабинет на ГЕРБ и държавно управление с присъединяване на ГЕРБ няма да поддържат. Това провокира острата реакция на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Използвайки посредничеството на медиите, той изиска новата коалиция да разгласи поименно с кои партии има намерение да ръководи.

В отговор на въпрос Кирил Петков сподели, че в " Продължаваме промяната - Демократична България " няма разединение по тематиката дали да се поддържа мандат на ГЕРБ. " На нацоналния съвет решението се поддържа от всички 64 членове ", акцентира Петков.

По мотив рецензиите на някогашния министър на превоза Николай Събев по адрес на Асен Василев и поисканата му оставка, той разгласи, че това е била прочувствена реакция. " Видяхме се аз и Асен с него. Хубаво е, когато си поддържат връзка свестни хора. Няма нито скрит план, нито разединение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР