В този момент България има три основни приоритета, които ЕС

...
В този момент България има три основни приоритета, които ЕС
Коментари Харесай

Петков: България има три основни приоритета, за да имаме напредък със Северна Македония

В този миг България има три съществени целта, които Европейски Съюз би трябвало да бъда част от гаранцията, с цел да можем да имаме стъпки напред по отношението на предоставяне на единодушие за започване на договаряния на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на взаимен брифинг с Олаф Шолц.

" Първото нещо е да се видят през европейския развой да се подсигурява включването на българите в Конституцията на Северна Македония, с цел да се защитят правата на българското малцинство там. Едновременно с това имаме Рамкова позиция и Договор за добросъседство. Всяко едно допустимо решение би трябвало да включва тези три целта.

" Вярваме, че Европейски Съюз и Германия могат да дадат евентуални благоприятни условия да дадат евентуални благоприятни условия за европейски гаранции това да се случва, с ясните цели в съществуващата Рамкова позиция и Договор за добросъседство, и изискванията за промени в Конституцията ", разяснява министър-председателят.

" За няколко месеца ние изградихме освен партньорски връзки, само че бих споделил и другарски. България и Германия са стратегически сътрудници. Търговският оборот надвишава над 10 милиарда евро. Това е нашият максимален сътрудник в Европейски Съюз. Това стратегическо партньорство единствено може да се уголемява. Едновременно с това обсъдихме енергийната самостоятелност, както на България и Германия, по този начин и на Европейски Съюз. Също по този начин обсъдихме и стратегически тематики за двете държавни управления, в това число войната в Украйна, общата позиция на Европейски Съюз, както и опцията действително обединени да работим дружно да преодолеем, който е настъпил цяла Европа ", акцентира министър председателят Кирил Петков.

Петков също по този начин изрази още веднъж поддръжка към Швеция и Финландия за присъединение към НАТО, макар съпротивата и рецензиите от Турция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР