В този град няма архитектурни красоти и забележителности. Тук е

...
В този град няма архитектурни красоти и забележителности. Тук е
Коментари Харесай

Кислород на цената злато: Как се живее в най-високия град на света

В този град няма архитектурни хубости и забележителности. Тук е мъчно да се диша, тъй като жителите му живеят на 5100 метра надморска височина . Той обаче е притегателна мощ за хиляди смелчаци, които всяка година се изкачват до това място, поблазнени от несметните му благосъстояния от злато .

Ла Ринконада се намира в перуанските Анди, покрай границата с Боливия. До него можете да стигнете единствено пешком по стеснен планински път . Опасностите не стопират до тук - в случай че тръгнат сами към града, туристите е прекомерно евентуално да се изгубят в планината вечно. А опциите за търсене в Перу не са кой знае какъв брой огромни.
 Ла Ринконада Guliver/Getty Images
Ла Ринконада има недопечен климат, напомнящ повече на крайбрежията на Гренландия, макар че се намира единствено на 14 градуса от екватора. През деня температурата на въздуха не надвишава 10 градуса по Целзий, а през нощта пада под нулата. Има дъждовно лято и суха зима, снеговалежите са постоянни през цялата година, а поради разредения въздух хората бързо се уморяват и постоянно страдат от хипоксия . Всеки новопристигнал в града изпита усложнения да диша.
 Ла Ринконада Guliver/Getty Images

Жителите на града работят в златните мини, които са дадени на концесия. През цялата година те работят безусловно за храна, а пет дни имат право да задържат добитото злато за себе си . По предписание те могат да вземат толкоз скъпа руда, колкото могат да носят на плещите си. Тогава всичко зависи от шанса. На дамите не е разрешено да работят в самите мини, само че те пресяват остатъците от рудата в търсене на зрънца злато.

Като цяло животът на локалните златотърсачи се е трансформирал най-малък от началото на 20-ти век: г радът няма канализация и течаща вода, а електричеството е прокарано едвам през 2009 година
 
 Ла Ринконада Guliver/Getty Images
Отделен проблем за Ла Ринконада е доста неприятната екологична обстановка. Миньорите пречистват златната руда с живак, вдишвайки отровни пари и по-късно филтрират получената маса през забрадка. Освен това експлозивите, които се употребяват за добиване на скъпия метал тровят въздуха .

И въпреки всичко, макар всички сложния живот в града, златокопачите идват тук освен от Перу, само че и от цяла Южна Америка.
 Ла Ринконада Guliver/Getty Images
Златният фантом към момента примамва хора, които са подготвени да търпят непоносими условия на живот в името на пет дни в годината , в които се надяват да им се усмихне шанса... С вярата, че тогава ще изоставен Ла Ринконада богати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР