В този ден мислите и молитвите ни са по-специално с

...
В този ден мислите и молитвите ни са по-специално с
Коментари Харесай

Църквата благослови учените и всички творци

В този ден мислите и молитвите ни са по-специално с всички неуморни дейци на попрището на образованието и науката, на книжовността и културата. Това сподели в словото пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий във връзка Деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. 

„ Празникът на нашата писменост и на израсналата с помощта на нея наша култура, словесност и просвета е изключително безценен за всяко българско сърце. Радостта ни в този ярък ден е израз на надълбоко вкоренения в народностния ни дух блян към просвещението и познанието, към високото и святото “. 

По думите му днешният празник ни сплотява и укрепва, прави ни по-уверени и мощни, възкресява в съзнанието ни загатна за най-хубавото, което сме дали на света през хилядолетната и превратна българска история.

„ Този празник е бил постоянно безценен и за православната ни черква. Макар и в най-ново време той да е отделèн от богослужебната възхвала на равноапостолните братя Кирил и Методий, той обаче още веднъж остава празник на църквата, защото това, което честваме през днешния ден, е родено, отгледано и одобрено в нейните глъбини “, добави врачанският митрополит. 

„ В този ден мислите и молитвите ни са по-специално с всички неуморни дейци на попрището на образованието и науката, на книжовността и културата, които с апостолска ревнивост, отдаденост и себежертвеност, без значение от компликациите, съпътстващи тяхното служение, с възприятие за отговорност не престават и през днешния ден равноапостолното дело на нашите първоучители – богомъдрите Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски. Делото на просветата е свято и свещено. То е висока чест и привилегия, а неговите плодове са непреходно благосъстояние за целия ни народ и залог за пребъдването му през вековете “, сподели още митрополит Григорий.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР