“В това положение (б.р. да се превърнат в COVID-гето) могат

...
“В това положение (б.р. да се превърнат в COVID-гето) могат
Коментари Харесай

Проф. Аргирова за ФАКТИ: Нашата амбиция е до края на януари поне половината от населението да е ваксинирано

“В това състояние (б.р. да се трансфорат в COVID-гето) могат да бъдат всички страни, които са с невисок % на ваксинално покритие. В момента в Европа те са пет, измежду тях Румъния, Литва и България”.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ вирусологът проф. Радка Аргирова.

“Направих си труда да проуча има ли проучвания преди Коронавирус във връзка с настройките за имунизация, освен това особено при деца. Знаете, че националният имунизационен календар стартира още от деня на раждането. Направих това изследване благодарение на Националната педиатрична асоциация. Оказва се, че едно изследване демонстрира, че през 2017 година 50% от българските родители не биха разрешили децата им да се имунизират, в случай че ги бяха попитали. Искам да кажа, че за това (б.р. за антиваксърските настроение) не е отговорен самият COVID-19, има го отпреди”, сподели още тя.

“Не единствено при COVID-19, само че и при при други феномени, с които се сблъскваме, се вижда, че когато прекалено много се приказва, на човек не му се слуша. Тук обаче имаме особености в говоренето. Първо, още от началото не се стартира да се приказва с научни обстоятелства, които да бъдат безапелационни, да не са догадки и да са потвърдени. За това има причина. Става дума за нов обект, който предстои на проучване. Всеки ще каже: “Да, по този начин беше, ново беше, от кое място да знаем какво да говорим”. Не съм съгласна с това. Това е вирус от семейство “коронавируси”, това семейство ни е известно от дълго време. Чак толкоз кой знае какви новости не са настъпили, като се изключи че да вземем за пример за първи път толкоз години, при толкоз епидемии, ние не знаем кой е междинният гостоприемник на вируса от мястото на естествената му среда на живот и развиване до идването му при индивида. Това до момента не се е случвало и доста ме притеснява”, сподели още проф. Аргирова.

Тя изясни, че е допустимо и други животни, разнообразни от броненосеца, който беше посочен за възможен промеждутъчен преносител, да придвижват вируса, извършител на COVID-19. “В момента се организират проучвания върху редица животни и върху домашни животни. На всяка цена би трябвало да ни стане ясно какъв е пътят на този вирус от естествената му среда до човека”, уточни тя.

Проф. Аргирова сподели още, че опашките пред пунктовете за имунизиране я вършат по-оптимистична. “Радвам се на опашката, макар че скептиците споделят, че опашката се състои най-вече от възрастни хора, идващи за трета доза. Така или другояче тези хора са помислили за здравето си, показали са доверие”, добави тя.

Разговорът мина към бъдещото ръководство на пандемията у нас. “Аз съм безусловно срещу един човек да взема решение всичко и да дава отзиви за всичко. Споделих това с господин премиера и му споделих, че ще бъдем един дребен групов орган. Не сме говорили по какъв начин ще го назовем. Искам този орган - група съветници, да бъде към премиера и да реализираме консенсус по въпроса по кое време и какви ограничения да се взимат: първо, по характера на ограниченията и второ, по тяхното времетраене и флексибилност, неопределеност. Не ми харесва, че когато се обоснове някаква мярка, внезапно тя ще трае 3-4 месеца. Невинаги това дълго времетраене е оправдано”, разяснява тя.

“В момента текат процеси на конструиране на разнообразни тела, в това число и настойнически, към премиера. Искам да подчертая, че тези няколко души, чийто състав премислям, ще работим в тясна връзка между тях. Ще работим и в доста тясна връзка с Министерството на здравеопазването. Това, което беше до момента - разнопосочни послания от разнообразни хора, просто не би трябвало да продължава. Хората не могат да се ориентират в нашите разнопосочни послания. Трябва всичко да е ясно, тъкмо и да почива на научна основа”, изясни проф. Аргирова.

“Като учени, ние нямаме право да споделяме, че в страната има “Омикрон”, до момента в който това не се удостовери от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Имаме обаче проби, с които работим, в това число аз през днешния ден работих с подобен тест. Тези проби са приспособени за “Омикрон”. Виждаме, че има позитивни резултати, т.е. има подобен вид в страната. Разбира се, приказвам за няколко случая, не са всички”, сподели още тя.

Вирусологът уточни, че има инструкции кои проби да бъдат подлагани на тестване за “Омикрон”: “Това са проби на хора, които наложително са ваксинирани с целия курс на имунизация и са получили и бустерна доза, само че са обитавали тук-там с висока превалентност на Коронавирус инфекцията и са се заразили там. Тези, които изследвахме в нашата лаборатория, имат напълно леки признаци. Става дума за хора с бързонастъпващо уморяване - нетипично за тях и работоспособността им, тежко главоболие и тук-таме лека кашлица, лек зной, само че никога не става дума за тежко протичащи явления”.

На въпроса по какъв начин да си разбираем това, че “Омикрон” визира най-вече ваксинирани хора, тя отговори: “Броят на неимунизираните е доста дребен, вирусът би трябвало да откри по какъв начин да оцелее, да преживее (б.р. има се поради в чужбина). Стратегията на вируса е една - да оцелее. Как - ето по какъв начин, посредством мутиране, тъй че да може и да болести клетките”.

“Сега 1/3 от популацията е имунизирана. Много ни се желае до края на януари да стигнем до най-малко половината и това е нашата упоритост. В края на януари ще стартира сериозната вълна от “Омикрон”, ще се причисли грипът и би трябвало да сме готови”, сподели още тя и разясни, че сега тече развой на запознаване персоналните лекари с съответни обстоятелства по отношение на имунизацията при разнообразни типове хронични болести.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР