В Торе дел Бурго е по-лесно да чуеш разговор на

...
В Торе дел Бурго е по-лесно да чуеш разговор на
Коментари Харесай

Как се живее в едно испанско село, в което 88% от жителите са от България

В Торе дел Бурго е по-лесно да чуеш диалог на български в сравнение с кастилски испански. Така стартира репортажът на Хуан Карлос Еспиноса в мадридския в. "Ел Паис ", представен от kanal3.

Това селце в Гуадалахара с 502 поданици е испанското населено място с най-голям % от чужденци - 88% от популацията му. В огромното си болшинство това са имигранти от България, отдадени на развъждането на зелени аспержи.

Но защото те не могат да гласоподават, в селището се получи доста чудноват избирателен резултат. "Вокс " (крайнодясна партия) бе партията с най-вече гласове на изборите на 10 ноември с 44% от 54-те испански жители, включени в описите. "Народната партия " получи 36,59% (15 гласа), Социалистическата партия - 14,63% (6), "Сюдаданос " е с 2,44% (1), колкото и "Подемос ". "Вокс " завоюва изборите и на 28 април, въпреки и с 2 гласа по-малко.

Улиците са пусти. Няма никакъв звук, наподобява призрачно населено място. Ноември е и събирането на аспержите, което трае от април до юни, завърши. Много от 400-те регистрирани тук българи се реалокираха в области като Арагон, с цел да вземат участие в събирането на реколтата на други култури. На входа на селището румънски служащ пуши обезверено цигара, тъй като барът не отваря. Часът е 10 сутринта. "Когато го държаха испанците, отваряше в седем. Сега тези (българите) си вършат каквото си желаят ", възмущава се той.

Някои съседи считат, че съжителството е положително, само че други се оплакват от основаването на "гета ".

Имигрантите почнали да идват при започване на века. Тогава в селцето имало единствено 74 поданици. Служителката на бензиностанцията изяснява: "Получи се резултат на повикването - братовчедът, който споделя на брата, братът, който го разяснява с шурея и по този начин нататък ". Демографската смяна бе толкоз неочаквана, че съвсем на смешка започнаха да назовават селището Торе дел Булгаро.

Накрая барът отваря за облекчение на двамата, които чакаха начело. Данчо Данев, един от клиентите, си пие уискито и дава мнението си за изборите през къси паузи: "Все едно ми е (че е спечелил "Вокс "), тук с нас се отнасят доста добре ". Преди 14 година той остави зад себе си Пловдив, втория максимален град в страната му, с цел да работи като зидар. Сега е без работа.

На няколко метра от бара камион за транспорт на зърно паркира, преди да продължи пътя си. Шофьорът му употребява престоя, с цел да поговори с Алберто и Адолфо Лопес, двама братя, отговарящи за една от компаниите за аспержи, която дава работа на 140 души, съвсем всичките българи. И двамата акцентират професионализма на имигрантите и регистрират, че без тях те щели да останат без работа. Не признават намерено за кой са дали гласа си, само че въпреки всичко акцентират, че партията на Абаскал ( "Вокс ") не е ксенофобска.

Адолфо пробва да изясни парадокса: "Ако някой наруши закона, би трябвало да заплати последствията. Ако влезеш в една страна без документи, това също е нарушаване на закона ". До него водачът на камиона, който не желае да се загатва името му, се смее на въпроса за изборния резултат: "Хората са гневни, (победата на "Вокс ") няма нищо общо с мигрантите ", отсича той.


Братята Алберто (крайният вляво) и Адолфо Лопес (вдясно) и кметът Хосе Морено разясняват българите в Торе дел Бурго

Кметът Хосе Карлос Морено от Народната партия споделя мнението на съседите си. "Гласуването за "Вокс " не е на идеологическа основа, то е от яд ", споделя той от своя офис. Според него Торе дел Бурго е извънреден случай във връзка с имиграцията. Оплаква се, че някои от служащите "идват, не си вършат труда да научат езика и се записват, с цел да получат здравна застраховка ".

Атанас Георгиев е един от стотиците българи в Торе дел Бурго
Критикува също, че се субсидират също и тези, които не остават в селището в останалата част от годината, тъй като отиват да работят другаде. "Тези парични потоци би трябвало да се пресечен ", уверен е той.

Само към стотина българи остават в селцето, съгласно кметството. Роза Иванова е една от тях. Живее с двете си дъщери - на 11 и на 16 години, в една дребна бяла постройка. Идва в Торе дел Бурго през 2006 година със своя брачен партньор, с който се разделят. Сега се грижи за една стара жена. Както и своите сънародници и тя счита, че съжителството е отлично. Но не толкоз, когато стартира сезонът на аспержите и селището се препълва. "Съседите се тревожат от толкоз доста чужденци ".

Хуана Виехо, 83-годишна жена, се оплаква от вратата на къщата си от многочислените улични купони през въпросния интервал, поради които не може да спи. "Ето тези в действителност са безсрамници ".

Иван Иванов живее в една от трите къщи зад енорията. Почти от 20 години е в Испания, от тях половината в Торе дел Бурго. Отговаря за една от аграрните компании в селцето. За него нещата са повече от ясни: "Испанците не желаят да правят нашата работа ", декларира безапелационно.

Училищен рейс паркира пред кметството. Деца от разнообразни националности са посрещнати от Фатима Лопеш, 59-годишна испано-португалка, която се грижи за тях, до момента в който родителите им работят. На 10 ноември бе в една от изборните секции. Резултатът не я изненадва, само че показва следното мнение: в случай че имигрантите можеха да гласоподават в парламентарните избори, различен петел щеше да пее тук.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР