В тихия галилейски град Назарет Дева Мария дала обет за

...
В тихия галилейски град Назарет Дева Мария дала обет за
Коментари Харесай

Малки ангелчета от Белащица разказаха как Дева Мария е избрана да роди Спасителя

В тихия галилейски град Назарет Дева Мария дала обет за девството през целия си живот и прекарвала времето си в молебствия и проучване на словото Божие. Един ден при нея се явил делегат - Св. Архангел Гавраил, ѝ споделил: „ Радвай се! Ти ще родиш наследник и ще го наречеш с името Иисус ". „ Как ще стане това, когато аз не познавам мъж? ", попитала Дева Мария. А ангелът ѝ дал отговор: „ Дух Свети ще слезе и силата на Всевишния ще те осени. И ще родиш Син Божи ".

Библейският сюжет, обвързван с огромния християнски празник Благовещение, бе пресъздаден през днешния ден в храма " Св.св. Кузма и Дамян " в пловдивското село Белащица. В одеждите на Архангел Гавраил, Дева Мария и ангелите влязоха второкласници от локалното учебно заведение " Пенчо Славейков ". С доста жар те описаха за добротата, кротостта, смирението на Дева Мария и по какъв начин тя е определена всред всички дами на света да роди Божия наследник.



„ Дядо господи, елементарни ме, апелирам ти се от душа, с разум и разсъдък надари ме, да не мога да бъркам!”, помолиха се дружно дечицата и се обърнаха към своите майки с думите: „ Бъдете благословени”. Молитва споделиха и най-мъничките момиченца в селото. Изпълнението просълзи родителите, които препълниха храма. Изключително развълнуват от осъществяването бе и кметът на община „ Родопи” Павел Михайлов. „ Бяхте страхотни! Родители, можете да бъдете горди с вашите деца”, обърна се той към присъстващите. И добави, че е спокоен за бъдещето на нацията ни, откакто децата се възпитават с тези християнски полезности.



Оказа се, че децата не за първи път влизат в храма. Те към този момент са пресъздали съвсем всички огромни празници. Готвят се и за идните Лазаровден, Цветница и Великден. Всичко научават в часовете по вяра в проведения от учителката им Дани Петкова клуб „ Християнски ценности”. А отец Мирослав, баба Вили и хората, служещи в църквата, ги посрещат с доста обич.

„ Всеки понеделник имаме по един образователен час по християнски полезности, който децата чакат с неспокойствие. Четат, оцветяват икони, гледат филмчета и вършат възстановки на древен сюжети. Вълнуват се доста, тъй като историите, когато минат през сърцето на детето, се запечатват”, описа пред TrafficNews Петкова.

Отец Мирослав пък добави, че църквата събира вярващите на всеки по-голям празник. „ По този метод се съхраняват нашите обичаи, нашата религия и резервираме това, което сме били”, уточни той. И изпрати малчуганите с книжки.















Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР