В тези месеци на енергийна ценова криза /цената на мегават

...
В тези месеци на енергийна ценова криза /цената на мегават
Коментари Харесай

Могат ли да бъдат пуснати трети и четвърти реактор на АЕЦ Козлодуй?

В тези месеци на енергийна ценова рецесия /цената на мегават час е над 1000 лв/ дали е допустимо да бъдат пуснати затворените 3 и 4 реактори на Козлодуй?

Двата блока на централата по 440 мегавата, бяха затворени не по софтуерни или свързани с сигурността аргументи а заради политически напън. И двата реактора, до момента в който действаха, бяха оборудвани с последни модели електронни системи за сигурност в това число за ранно предизвестие.

Сериозни произшествия в нашата централа не е имало в никакъв случай. Регистрирани са 6 случая, само че те са с нулева степен по интернационалната канара за нуклеарни събития.

През 2009г., по време на газовата рецесия, Народното събрание разиска опциите за стартиране на двата реактора. Вносителят на настояването е тогавашният министър на енергетиката Петър Димитров. Той се базира на уговорка от предприсъединителният ни контракт с Европейски Съюз, която даваше опция до 2010г., при енергийна рецесия и по искане на България, те да бъдат пуснати.

Въпреки решението на Народното събрание, от Европейската комисия реагираха внезапно, само че още веднъж политически, а не експертно. Аргументът бе, че не бивало да се дава опция за енергийна взаимозависимост от Русия.

Каква е обстановката в този момент?

Безпрецедентна взаимозависимост на Европа от доставките на съветски газ. Цената сега надвишава 2000 $ за 1000 кубика. Германската стопанска система не може да действа без доставките от Русия. Същото е с Австрия, Италия, Унгария и още доста страни. Поради натиска на зелените, които към този момент са и в немското държавно управление, страната се отхвърли от нуклеарната сила и оттова идва дефицитът на ток в Германия и Европа, а цените летят нагоре.

Единствено Франция устойчиво пази нейните 56 работещи реактори, а строи и нови. Под френският напън даже зелената фон дер Лайен призна, че нуклеарната сила е зелена.

На фона на тази невиждана за Европа рецесия с цената и производството на ток, България има затворени нуклеарни блокове. Според специалисти има софтуерна опция в границите на няколко месеца работата им да бъде възобновена макар че турбините са демонтирани. Още повече, и двата реактора бяха спрени малко след зареждането им с касети за нуклеарно гориво.

Иска се малко храброст държавно мислене и национална отговорност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР