"В тениса няма за какво да съжаляваш, гледаш следващия мач.

...
"В тениса няма за какво да съжаляваш, гледаш следващия мач.
Коментари Харесай

Никога не рухва, загубата я активира. Първата ни ракета Виктория Томова, която влезе в топ 100 на планетата

"В тениса няма защо да съжаляваш, гледаш идващия мач. Ако се фокусираш върху неприятните моменти, това единствено може да ти повлияе да се представяш зле в идващите мачове ". Това са думи на една българка, която с доста воля доближи нов връх в спортната си кариера и си отвори пътя към още по-големи достижения.

Първата тенис ракета на България - Виктория Томова, се подреди измежду стоте най-хубави в света за пръв път в кариерата си. Тя се изкачи с девет места и към този момент е 99-а, откакто доближи полуфиналите в шампионата с награден фонд 100 000 $ в Гроджиск Мазовецки, Полша. Там загуби с 3:6, 1:6 от представителката на домакините Магда Линет, само че пробивът й е огромен.

27-годишната Томова стана първата българка в топ 100 на Женската тенис асоциация от 5 години насам. Последната българска тенисистка с място измежду стоте най-хубави е Цветана Пиронкова , която зае 77-мо място през 2017 година

Другите българки, влизали в влиятелната ранглиста, са Катерина, Мануела и Магдалена Малееви, Сесил Каратанчева, Любомира Бачева, Елена Пампулова и Павлина Стоянова. Най-напред от тях е била Мануела Малеева, стигнала до номер 3 през февруари 1985 година и завършвала в топ 10 в края на девет следващи сезона до 1992-ра.

Само няколко месеца преди да реализира своя триумф, Виктория Томова сподели в изявление за YouTube канала на Стефан Стефанов:

"Колкото съм покрай Топ 100, толкоз съм и надалеч. Трябва да последвам дребни стъпки за мен и просто да усъвършенствам дадени неща от играта си. Няма по какъв начин да не се получат нещата, в случай че последвам това, което желая да усъвършенствам ".
 Виктория игра почтено против мощната си съперничка на
А наскоро, когато на "Уимбълдън " отпадна във втория кръг от петата в света - гъркинята Мария Сакари, състезателката на Търговска колегия "Левски " дефинира задачата си:

"Предстоят ми значими седмици, в които би трябвало да играя добре и да попадна в главната скица на US Open. Близо съм до това. Много пъти ми се постанова да играя квалификации за Големия шлем, което е изтощително поради нуждата да постигнеш три победи против положителни съпернички в квалификациите ".

Треньорът на Виктория обаче от години планува, че някой ден тя ще стигне до топ 50.

„ Когато пристигна при мен, видях страшна упоритост за победа и хъс. Казвах й, че е страшна работа. Винаги е показвала шампионски темперамент. Когато загуби точка, става още по-концентрирана. Понякога отпада във втори или трети кръг на шампионат, само че стартира още по-здраво да тренира. Никога не рухва. Загубата я задейства ", споделя Михаил Кънев , който поема образованието ѝ още когато е едвам 9-годишна и до момента упражняват дружно.
Успех след триумф още от дете
Виктория Томова е родена на 25 февруари 1995 година в София. Започва да тренира тенис от 6-годишна.

"Баща ми ме докара на корта, не с огромна цел или заболели упоритости, просто преди този момент се занимавах с латино-американски танци, само че се отхвърлих, а с майка ми постоянно са желали и двамата с брат ми да спортуваме ", описа тя предходната година в изявление за Нова телевизия.

Още ненавършила 10 години, Виктория е видяна от експертите, откакто през 2005 година печели шампионат за деца в академията на Ник Болетиери в Брадънтън, Флорида.

"Тогова с татко ми заминахме за Америка за първи път, за три месеца, без майка ми, без брат ми, беше доста тежко. Имала съм ужасно сложни моменти, дори повече от хубавите, само че в един миг си дадох сметка, че това е моето нещо ", сподели още Виктория.

Тя е многократна републиканска шампионка при девойките в другите възрастови групи. Достига до 4 място в ранглистата на Европейската тенис асоциация (ETA) за девойки до 14 година, откакто печели поредно два шампионата от първа категория в Ливорно (Италия) и Мая (Португалия). Триумфира и на шампионата „ BNP PARIBAS CUP “ в Париж до 14 година, прочут като детския "Ролан Гарос ".

Става четвъртата българка европейска шампионка за девойки в същата възрастова група (след Мануела Малеева, Магдалена Малеева и Любомира Бачева, които побеждават надлежно през 1981, 1988 и 1989 г.) и оглавява европейската класация.

През 2009 година подписва контракт с американската мениджърска организация IMG , който и дава право да се приготвя в академията на Болетиери. През същата година е определена за тенисистка №2 на Европа при 14-годишните, като става втората българка след Диа Евтимова (през 2001 г.), която намира място в влиятелната ранглиста. Тогава дебютира и в международната класация за дами под номер 999.

През 2010 година, с помощта на договора си с IMG, получава „ уайлд кард “ за квалификациите на огромния шампионат "Сони Ериксон Оупън “ в Маями.

През ноември 2011 година реализира най-големия триумф до тогава в кариерата си, като на шампионата в Монастир (Тунис) печели купите на сингъл и на двойки.

През 2014 година дебютира в тима на България за Фед Къп .

Най-тежкият й миг е когато през 2015 година след травма на турни в Дубай остава отвън корта за 5 месеца, а лекарите не могат да й кажат какъв тъкмо е казусът. Това е доста тежък миг за нея, най-много душевен, само че последователно се връща към игра.

"В началото имаше дори сълзи по време на тренировките, само че тогава издрапа, израсна и стана още по-добра ", спомня си треньорът й.

През юли 2017 година Виктория записва първата си победа в главната скица на шампионат от WTA, откакто побеждава германката Юлия Гьоргес. А през 2021 година дебютира в главната скица на "Уимбълдън " и се изправи против огромната Серина Уилямс .

"За мен тя постоянно е била в действителност желан съперник и се веселя, че съумях ", сподели тогава Виктория. - "За първи път играх пред такава аудитория, неповторимо прелестно чувство, искаш да се задържиш колкото можеш повече на корта ", добави тя за чувството да играеш на огромния шампионат.

На въпроса дали е мислила да играе за друга страна, тя признава, че го е правила.

"Особено когато имаше сложни финансови моменти. Тенисът е доста труд, доста време и доста финансови средства. Хората не си дават сметка за това, гледат да напишат какъв брой съм спечелила от наградни фондове, само че първо до 18 година безусловно имаш единствено разноски, нямам никакви спонсори и въобще, много ми е лишило. Но се надявам скоро да стартира да ми се отплаща и да се оправя, да се представям все по-добре и да не преставам да се състезавам за България ", сподели Виктория.

Тогава тя показа още, че към този момент няма време да фантазии отвън спорта, тъй като е напълно фокусирана върху него. "Аз съм от шампионат в шампионат, нямам време да мисля за друго, единствено с това се занимавам. Тенисът е моята работа ", сподели Виктория Томова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР