В телевизионно интервю, руският президент Владимир Путин каза, че на

...
В телевизионно интервю, руският президент Владимир Путин каза, че на
Коментари Харесай

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

В телевизионно изявление, съветският президент Владимир Путин сподели, че на територията на съдружника си Беларус до юли, написа " Радио свободна Европа ".

Той сподели, че цялата нужна инфраструктура за такова разрастване ще бъде на място до 1 юли. Десет самолета на беларуските военновъздушни сили са преоборудвани, с цел да доставят оръжия и способни да носят нуклеарни ракети с дребен обхват на деяние " Искандер " към този момент са основани в страната, която граничи с Украйна, Русия и членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия.

Следващия месец Путин сподели, че Русия ще стартира да образова беларуски военни за потребление на тактически нуклеарни оръжия. Освен това той сподели, че до 1 юли ще бъде приключен склад за оръжията.

Путин съобщи, че този ход отразява дългогодишната процедура на Съединени американски щати за базиране на тактически нуклеарни оръжия на територията на съдружници от НАТО, в това число Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция.

RFE/RL попита няколко военни и политически анализатори за решението, какво го стимулира и какво може да значи за Русия, Беларус, Украйна и НАТО.

" Опитвайки се да забия чеп "

Павел Лузин, специалист по външна и отбранителна политика, който е гостуващ академик в учебното заведение Fletcher към университета Tufts в Съединените щати, разяснява Юрий Дракахруст от Беларуската работа на RFE/RL:

" Разполагането на нуклеарни оръжия в Беларус е изнудване, ориентирано освен към НАТО, само че и към Украйна. Те желаят европейците да се опасяват, тъй че да понижат помощта за Украйна. И това е предизвестие за Украйна - в случай че се опитате да унищожите нашите самолети в Беларус, помнете, че имаме нуклеарен вид. "

" Сега Русия се пробва да имитира американската политика за шерване на нуклеарни оръжия, с цел да вбие чеп сред Европа и Съединените щати. "

" Лукашенко желае съветски нуклеарни оръжия в Беларус... тъй като счита, че в случай че Русия ги разположи, Москва ще зависи от него, просто откакто той в този момент зависи от Москва... Той не схваща, че в случай че е нуклеарно... в Беларус се открива склад за оръжия, там също ще бъдат ситуирани войски. От края на 2021 година съветските войски са краткотрайно в Беларус. Когато се появи склад, те ще бъдат там непрекъснато. Американците делегират отговорности на своите съдружници в Европа, само че съветската политическа и военна просвета не планува такава степен на доверие в съдружниците. Последица от вместилище за нуклеарно оръжие може да бъде основаването на няколко непрекъснати съветски военни бази. "

" Предимно политически "

Павел Подвиг, дълготраен специалист по съветския нуклеарен боеприпас и старши откривател в Института за проучване на разоръжаването на Организация на обединените нации в Женева,коментира пред Витал Циганку от Беларуската работа на RFE/RL:

" Що се отнася до завършването на хранилището до 1 юли, имам огромни подозрения в това. Никой още не е виждал тази структура. Съоръжение за предпазване на нуклеарни оръжия е много сериозна инженерна задача. Трябва да се построи укрепен бункер, да се построи охраняем периметър, да се сложи защита. Само слагането на системи за наблюдение отнема месеци, до шест месеца. Всичко това щеше да се вижда, само че никой не го вижда. Ако беше почнало строителството,щеше да се забележи.

" Според мен цялата концепция е на първо място политическа - да се показва укрепващият политически съюз сред Беларус и Русия. Това е чисто политическа стъпка. В това деяние няма военна целенасоченост. Между другото, същата процедура съществува и в НАТО. Това е на първо място политическо деяние, предопределено да показва единение. "

" Въпреки че това е чисто политическо деяние, Западът е в сложна позиция. Те не могат да кажат, че е нелегално, тъй като самите те са разполагали своите нуклеарни оръжия в други страни в продължение на доста години. "

" Силно се колебая, че нуклеарните оръжия в действителност ще бъдат ситуирани в Беларус. Стойността на това " събитие " е извънредно политическа, а не военна. И за политически цели даже не е належащо да се построява хранилището. Самата опция за такова едно разрастване е задоволително, с цел да сътвори политически резултат ".
 Путин готви Русия за безконечна война със Запада
Путин готви Русия за безконечна война със Запада

Той хвърля руснаците във мислена екзистенциална борба за оцеляване на Русия, с която би трябвало да се научат да живеят

" Лъжливото овчарче "

Аркадий Мошес, историк и програмен шеф във Финландския институт по интернационалните връзки, който специализира във външната политика на Русия, Беларус и Украйна, разяснява пред Дракахруст:

" Няма смисъл да се доближават нуклеарни оръжия до границите на НАТО, тъй като Русия има Калининградска област и тези оръжия могат да бъдат ситуирани там, без да въвлича друга страна в играта. Не виждам никакво изключително военно значение в това решение. Но фактът, че то беше направено демонстрира, че Кремъл е нервозен, в случай че не и паникьосан. Кремъл стартира да осъзнава, че предходните му закани за потребление на нуклеарни оръжия стартират да звучат малко като " Лъжливото овчарче ".... Това е опит да се дестабилизира обстановката, с цел да изплаши тези хора на Запад, които имат податливост да бъдат уплашени. "

" Русия към момента може да вдигне залозите "

Беларуският политически анализатор Артьом Шрайбман разяснява пред съветската работа на RFE/RL:

" Лукашенко знае доста добре по какъв начин да капитализира другите услуги, които прави за Русия. Той показва своята преданост и я трансформира в пари. Не виждам други изгоди от това за Лукашенко. Това е непопулярна стъпка в очите на беларуската общност. През лятото на 2022 година съгласно социологически изследвания 80% от беларусите са били срещу разполагането на съветски нуклеарни оръжия в Беларус. Така че от позиция на вътрешната политика това е проблем за Лукашенко. Досега той успяваше да се нарежда за доста беларуси като поръчител за мира и сигурността. Сега това ще бъде по-трудно. "

" Това решение наподобява като продължение на шантажа на Путин, който се пробва да принуди западните страни и страните от НАТО да създадат взаимни отстъпки с Украйна. Той се пробва да покаже, че Русия към момента може да покачва залозите по способи, които биха били рискови за Запада. Това е ултиматум за Запада, а Беларус надали е играчът. "

" Що се отнася до процеса на интеграция (между Русия и Беларус), това ще повлияе на военното съдействие, защото минимум две нови съветски дивизии ще се появят в Беларус, с цел да охраняват новите уреди. И може да има повече икономическа интеграция вследствие на това военно съдействие, защото на Беларус най-вероятно ще бъдат предоставени спомагателни отстъпки, облаги и заеми ".

" Вече са там "?

Руският политически анализатор Иван Преображенски разяснява пред Алексей Александров за Current Time, рускоезична мрежа, ръководена от RFE/RL в съдействие с VOA:

" Мисля, че това е реакция на неотдавнашните договаряния с Китай и в това време на  от Международния углавен съд и подготовката за засилени боеве в Украйна тази пролет - всичко това дружно. Но крайното задачата е да се опита да сведе до най-малко доставките на оръжие за Украйна от страните от НАТО. Това е продължение на предходната тактика за нуклеарно заплашване. "

" Що се отнася до базирането на нуклеарни оръжия в Беларус, не е допустимо да се каже сигурно, че те към този момент не са там, изключително откакто системите " Искандер " бяха доставени в Беларус още преди масираната инвазия в Украйна (през февруари 2022 г.)... Вероятно те към този момент да са ситуирани с " Искандери " и ние получаваме известие постфактум. Спомнете си историческия казус от Кубинската ракетна рецесия - известието идва откакто разполагането е в ход. "
 Руски тактически нуклеарни оръжия в Беларус - какво значи това?
Руски тактически нуклеарни оръжия в Беларус - какво значи това?

На първо място, това може да понижи времето за реакция на НАТО при положение на атака
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР