В текста има и предложения, по които нямаме съгласие. Те

...
В текста има и предложения, по които нямаме съгласие. Те
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи част от решенията на ПП

„ В текста има и оферти, по които нямаме единодушие. Те засягат някои данъчни, бюджетни, външнополитически тематики и не може да се извадят от документа…ГЕРБ/СДС, Движение за права и свободи и  " Възраждане " имат болшинство. Трите обединения не се ангажираха в разговор с Политическа партия, което ни води до заключението, че нямат концепция да поддържат държавно управление с втория мандат. Така изложените причини Българска социалистическа партия няма да поддържа проекторешение, само че ни води до извода да водим разговор ”.

Това съобщи Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, някогашен външен министър, по време на срещата в Народното събрание сред Политическа партия и останалите парламентарни групи. На поканата се отзоваха депутати от Българска социалистическа партия, Демократична България и „ Български напредък ”.

Срещата е след връчването на мандат за сформиране на кабинет от президента Румен Радев на управлението на партия „ Продължаваме промяната ” и номинирания за министър председател Николай Денков.

На разискването Денков съобщи: „ Никакви диалози с никого не са водени за личен състав по какъв начин да наподобява един възможен кабинет, с изключение на правилата. Принципите остават същите с едно значимо изискване – всяко от лицата би трябвало да е специалист в позицията, която заема ”.

„ Положихме всички старания да чуем другите гледни точки, да ги съвместим – до какъв брой се е получило – ще забележим ”, добави Денков, на което съпредседателят на Политическа партия Асен Василев сподели: „ допускам, че другите партии няма да се появят ”.

Пръв думата взе Кристиан Вигенин. „ Поредността не е най-важна, някой би трябвало да стартира, сподели той и благодари за поканата за днешната среща. България има потребност от постоянно държавно управление и политическа непоклатимост, само че не може да се стреми към държавно управление на цената на безпринципни взаимни отстъпки, които биха сринали в допълнение доверието в държавното управление и в политическата система като цяло ”, съобщи той.

„ Поздравяваме ви за определения метод да търсите разговор с всички парламентарни групи на учредената на съответна политика, която да бъде осъществена ”, сподели той и пожела триумф в реализацията на дадения мандат.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане ” са болшинство – имат общо 127 народни представители, само че те не участват, сподели Вигенин. „ Трите обединения не се ангажираха в разговор с Политическа партия, което ни води до заключението, че нямат желание да поддържат декларация и държавно управление с втория мандат ”, сподели Вигенин.

Номинираният за министър председател Николай Денков посочи, че проблемите (с БСП) са в две направления – отношението към войната в Украйна и за изборния развой. Уважаваме вашето решение. Важно е нещата да се споделят по този начин, както се виждат политически. Така, както оставихте вратата отворена за следващи полемики от наша страна ще срещате същото ”, сподели Денков към Българска социалистическа партия. 

От Демократична България са настроени за сформиране на кабинет с мандата на Политическа партия. „ Този документ (проектодекларацията) е годна пробна основа за образуването на отговорно ръководство. Отчитаме това, което Българска социалистическа партия и ГЕРБ – такава е структурата, която ще попадне в един или различен метод да не може да разчита на трайно болшинство. Нашата настройка е да подкрепим вашите старания в целокупност и този документ ”, съобщи Христо Иванов.

По думите на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов „ в Народното събрание си желаем основно мир и отговорност. Политически обединения, които претендират да са систематични, не се включват в подобен формат на разговор. Това не е положително начало на 2023 година ”.

Според Александър Николов от „ Български напредък ” главен приоритет на тяхната партия е: „ сформиране на постоянен кабинет, който да преведе страната през рецесиите, да отговори на упованията на жителите и огромните провокации, пред които сме изправени - приемане в Шенген и влизане в Еврозоната. За реализиране на тези стратегически цели пред страната ни считаме, че наред с постоянно държавно управление е нужно да бъде излъчено и устойчиво парламентарно болшинство, което не просто да разполага с излъчените 121 гласа за кабинет, а болшинство, което ще съумее да поеме явен ангажимент и ще докара до предвидимост и изясненост за жителите за задачите, целите и кой носи отговорността ”.

„ Подобно на Българска социалистическа партия и ние имаме своите запаси за част от текстовете, до петък ще съумеем да почистим своята позиция и да дадем своята позиция ”, сподели Николов. Той запита до какъв брой декларацията е рамка за желание или ще има статут на решение, което ще се употребява с избрана задължаваща мощ за страните, които стоят зад него.

„ Трудно бяхме дали на жителите своята визия и ангажимент в какъв период бихме изпълнили тези задължения. В частта стопанска система и финанси – на този стадий не виждаме механизма, с който ще стигнем тези амбициозни задължения до края на 2023 година Тази декларация дава основа за потребен диалог. В нея следва да уточняваме и намерим текстовете, които биха обезпечили парламентарно болшинство, което да обезпечи нужните политики за справяне с рецесиите ”, добави Николов от БВ.

На финала на срещата номинираният за министър председател Денков сподели: „ намирам алегорично, че дружно с нас са трите партии, които биха били номинирани за третия мандат ”.

„ Важно е не просто да съставим някакъв кабинет, а да намерим механизъм и лица, които са подготвени да поемат отговорност и в последна сметка да реализираме главните цели, сложени от този парламент – Шенген, Еврозоната, справяне с политическата рецесия, да подсигуряваме българския бизнес, фамилните бюджети да минат с минимални вреди пред енергетиката, инфлацията – пред които сме изправени ”, добави Николов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР