В текста е описано още как населението да се обработи

...
В текста е описано още как населението да се обработи
Коментари Харесай

Правителствен доклад набеляза Станджа за складиране на ядрени отпадъци от АЕЦ „Козлодуй”

В текста е разказано още по какъв начин популацията да се „ обработи ” вярно, с цел да не се противи на концепцията

Ядрени боклуци да се съхраняват в Странджа. Това е концепция, която не на смешка се разисква сега измежду родните политици , а повода - било обезлюдено и уместно място за тази цел. За странната прищявка оповестиха от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм, откъдето обясниха още, че има направен отчет, който носи названието „ Радиоактивните боклуци и приемането им от обществото ”.

С него очевидно се „ опипва почвата ” по какъв начин дребното останали хора в Странджа биха реагирали, в случай че кабинетът на следващия ден отреди тъкмо тази територия за задачите на предпазване на отпадъците.

Причината въобще да се приказва по тематиката в този момент не е инцидентна. Доскоро АЕЦ „ Козлодуй ” работеше с горива от Русия, което все още, по обясними евроатлантически аргументи, не е допустимо .

Наместо тях в този момент се употребяват американското „ Уестингхаус ” и френското на „ Фраматом ”. И до момента в който съветската страна си приемаше за дълготрайно предпазване въпросното гориво след потреблението му от нас - разумно, защото страната има големи територии, които не се употребяват, то западните „ сътрудници ” не желаят да си го прибират назад . И поражда казусът с неговото предпазване.

Въпросният отчет може да бъде открит на формалната страница на . В него ясно е написано, че има главен проблем и той се крие в това, че хората не са съгласни горивото да се съхранява край тях. Доста разумно, като цяло.

Докладът разказва три метода, по които да бъдат реализирани крайните цели, както и дава оферти къде тъкмо да се съхраняват отпадъците - някъде по поречието на Дунав или в Югоизточна България.

От Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм, чийто ръководител на Управителния съвет е бургазлията Валентин Атанасов, написаха по мотива следното:

Най-големият зелен, здравно-рекреативен регион, с няколко климатични курорти в себе си, най-уникалният по свойства на въздух - климатолечебен регион и най-големия по територия Природен парк „ Странджа “, с включен един  от най-старите и уникални  резервати, е заплашен от цялостно заличаване и обезлюдяване, в случай че бъде определен за създаване на площадки за запазване на отработено нуклеарно гориво!

Същата заплаха директно касае и планината Сакар, като индиректно ще бъдат нанесени големи вреди и върху цялото Южно Черноморие!

Депонирането на радиоактивни боклуци, на което и да е място в България е необратим развой! Депонирането на подобен вид боклуци в Странджа планина, която доближава и до морския бряг е закононарушение!

Важно е да се запознаете с направеното и подхванатите стъпки на държавното управление, което е поръчало правенето на разбор. Докладът носи названието „ Радиоактивните боклуци и приемането им от обществото “. В него са показани два вероятни разновидността за депозиране на рисковият боклук. Единият е югоизточна България, и забележете - дават и разновидности по какъв начин да се осъществя процеса, какви стъпки да се следват, по какъв начин да се избегнат митингите на обществеността и даже се скрие от нея обстоятелството, което е потресаващо и античовешко!

Ясно е, че в най-обезлюдения регион в Европа, а точно Странджа, съпротивата на локалното население ще е най-слаба!

Ние, от Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм (БАКЗТ) от  години поставяме старания за рестарт на Климатолечението и развиването на района като първия Зелен и Здравно-Рекреативен Национален Курорт, който да е новото наше зелено лице в политиките на Европейски Съюз, в нашата стопанска система и туризъм, който да носи добавена стойност и върне хората в стопанската система и туризма на района и НЯМА да допуснем сходно загробване на такава огромна зелена и естествена зона, която да бъде унищожена по подобен безвъзвратен метод!

Дори единствено обстоятелството, че би имало в региона на югоизточна България сходно хранилище за нуклеарни боклуци ще е косвена вреда,  която ще повлияе върху имиджа, интереса и развиването на българския туризъм в цялото Южно Черноморие!

Това не трябва да се позволява, даже и единствено като желание, за което чакаме поддръжка и сливане на Черноморските  общини, Областна администрация,  публични организации за включване към нашата реакция и самодейност за  отпор против това безумство!

Председателят на Управителния съвет на БАКЗТ Валентин Атанасов към този момент е срещнал регионалния шеф Пламен Янев с казуса, а той от своя страна се е ангажирал да свика всички бургаски депутати в къс период , с цел да разиска с тях проблема и да разбере доколко са реалистични желанията на държавното управление за бъдещето на Странджа. 

Флагман се свърза с кмета на община Малко Търново Илиян Янчев , с цел да разбере дали той е схванал за държавния отчет и свързал ли се е някой с него. „ Никой не е идвал нито да обследва терени, нито да оглежда. Нямаме отправено към нас питане. Според мен е невероятно тук да се депонират такива боклуци. Но желая да подчертая, че на нашия район му остана единствено чистия въздух. Ако и това ни лишават, ние сме завършили ” , сподели Янчев.

На 8 февруари националният представител от Движение за права и свободи и сегашен съпредседател на партията доктор Джевдет Чакъров , е отправил Румен Радев.

В него той подчертава върху някои от по-потресаващите изводи в отчета, които в общи линии изясняват по какъв начин държавното управление да подходи по подобен метод, че да не срещне сериозна опозиция от хората и самодейността да се осъществя.

Той пита: „ В националната енергийна тактика ще залегне ли създаване в България на вместилище за дълготрайно запазване на отработено нуклеарно гориво. Ако да - правени ли са изследвания дали има подобаващи за това места в страната и къде са те, както и има ли разбори дали дълготрайното предпазване на отработеното гориво ще е стопански по-изгодно от предсотавянето му на страни с опит в утилизацията и съхранението му? "

. Там, любопитно, нито веднъж не се загатва думата „ Странджа ”, само че пък в размер от 4 страници се разказват плюсовете и минусите на съхранението на отработеното нуклеарно гориво, както и се обрисува концепцията, че страната ни, надали не, е изправена пред стена и няма по какъв начин да работи по различни способи. Затова трябвало да се търси място у нас.

Въпрос на време е в действителност дали държавното управление, в сегашния му състав, ще реши да предприеме спомагателни стъпки към унищожаването на поминъка в Странджа. Засега остава единствено концепцията и отчетът. Но това би трябвало да е изцяло задоволително в обществото да стартира сериозна полемика по тематиката. Предстои да разберем.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР